lauantai 27. huhtikuuta 2013

Kissojen kulut: Kissan hankinta

Kuitteja selaillessani keksin idean koota vähän kissoista aiheutuneita kuluja tänne blogiinkin, jos näistä olisi joillekin jotain hyötyä:) Luvut eivät ole mitään yleisiä totuuksia, vaan liittyvät juuri omaan tilanteeseeni ja juuri meidän taloudessa syntyneisiin kuluihin. Tähän postaukseen on listattu kissan hankintaan liittyvät kertaluontoiset kulut, mutta ei ruoka- tai hiekkakuluja. Niistä teen laskelmia myöhemmin.

Kissan hankintakuluista sen ostohinta on hyvin pieni osuus. Myrskyn ja Viiman hinta oli yhteensä 110€ KISU Ry:ltä, ostin ne pentuina ja ne oli luovutushetkeen mennessä madotettuja, hyvin hoidettuja, eläinlääkärin tarkistamia ja saaneet ensimmäiset rokotuksensa. Nämä ovat maatiaisia, rotukissat tietysti maksavat enemmän. Kissoja on saatavilla paljon myös ilmaiseksi, mutta on erittäin harvinaista saada ilmaiseksi kissanpentua, joka on rokotettu, tarkistettu ja madotettu.


Jotkut kauhistelevat, miten maatiaiskissoistakin joutuu jotain maksamaan, mutta ei se kissanpennun kasvattaminen luovutusikään (12vk) ole ilmaista.  Jos kissa on ilmainen, on hyvin yleistä, ettei siihen ole sen pentuaikana suuremmin rahaa tuhlattu. Nyt ehkä maksoin kissoista, mutta sen rahan ansiosta pennuilla on ollut rokotussuoja ja madotukset kunnossa heti pienestä lähtien, ja ne ovat eläinlääkärin tarkistamia. Suurempi todennäköisyys siis saada terveet kissat, ja välttyä eläinlääkärikuluilta tulevaisuudessa. Koskaanhan kaikkea ei voi etukäteen tietää, mutta toisaalta riskejä voi yrittää välttää.


Uusi hieno hiekkalaaitikko
Ja sitäpaitsi, jos ei ole valmis kissasta mitään maksamaan, niin entä ne muut kulut sitten? Kissan omistajalle tulee alkuun aika isokin piikki rahanmenossa, kun ostaa kerralla isot satsit ruokaa ja hiekkaa, sekä kissan tarvitsemat muut tarvikkeet. Monet näistä alkuvaiheessa ostettavista tarvikkeista on kertaostoksia ja kestävät läpi kissan elämän, ja joitakin niistä tarvitsee vain yhden/talous kissamäärästä riippumatta.
Kahden kissan tarvikkeisiin meni itsellä rahaa kutakuinkin seuraavasti:
 • Hiekkalaatikko: ensimmäinen pieni kaverilta 10€, toinen isompi alennuksineen 55€, pienempi nykyään pois käytöstä.
 • Hiekkalaatikonpuhdistuskauhat yht. n. 4€ (tavalliselle hiekalle ja mikrohiekalle, ainoastaan jälkimmäinen enää käytössä)
 • Hiekkalaatikkomatto eläinkaupasta 9€. Automatto todettu myöhemmin paremmaksi, maksavat esim. Biltemassa halvimmillaan n. 4€, itselleni sain käytetyn maton vanhemmilta ilmaiseksi. Pysäyttää hyvin hiekan leviämisen hiekkalaatikosta pitkin lattioita.
 • Kiipeilypuu tarjouksessa postikuluineen 85,80€, superhalpa! Tällainen maksaa helposti jonkun 200€, joten kannattaa oikeasti tutkia niitä tarjouksia.
 • Valjaat: tarjouksesta 10€/ 2kpl, halvat säädettävät muovilukkovaljaat, koska molemmat kasvavat vielä. Kun nämä lopettavat kasvamisen, saatan hankkia kunnon nahkavaljaat molemmille.
 • Kuljetuskoppa: pieni koppa oli aluksi lainassa vanhemmilta, isomman sain joululahjaksi.
 • Kynsisakset: 6€
 • Ruokakupit yhteensä n. 15€ (yksi tukeva vesikuppi, kaksi ruokakuppia)
 • Ruokakuppien alusta n. 9€ (tämän tarpeellisuudesta voidaan olla montaa mieltä...)
 • Myrskyn turkinhoitoa varten harja, karsta ja furminaattori yht. n. 20€, nyt lyhempikarvaisena se ei juuri näitä tarvitse.
 • Leluja: n. 10€? Monet olen saanut lahjana, tai värkännyt itse, enkä uusia varmaan tule ostamaan enää kun itse tehdyt on kissojenkin mielestä parhautta.

Yhteensä n. 230€. Näissä kuluissa kannattaa ottaa huomioon, että osan olen tosiaan saanut lahjaksi, ja osa näistä on saatu tarjouksessa tai paljousalennuksella, kun ne on tilattu osana suurempaa tilausta esim. suuren ruoka- ja hiekkamäärän kanssa. Siksi osa hinnoista näyttää hyvinkin alhaisilta. Aloin myös kyttäämään tarjouksia jo heti kun sain kuulla minulle tulevien pentujen syntymästä, ja ostelin tarvikkeita pikkuhiljaa. Esimerkiksi tuo äärettömän halpa iso kiipeilypuu on ostettu poistomyyntialennuksesta hyvissä ajoin. Siihen mennessä kun pennut tulivat, oli minulla ollut kolme kuukautta aikaa valmistautua niiden saapumiseen.


Kun kissanpentu on omaan kotiin saapunut, pitää se vielä viedä rokotettavaksi ja leikattavaksi, ja omilleni laitoin vielä mikrosirunkin. Rokotuskuitti on just nyt niin hyvässä tallessa, etten tähän tarkkaa summaa voi heittää mutta ulkomuistista sanoisin että tehosterokotteet kahdelle kissalle maksoi n. 60€ yhteensä. Leikkaus ja mikrosirun laitto maksoi Myrskylle 90€, ja Viimalle 150€, halvemmalla oltaisiin päästy jos molemmat olisi hoidettu yhtäaikaa samoilla toimistomaksuilla, mutta koska kissat oli eri sukupuolta, oli kiire saada nopeasti leikattua edes se toinen joka oli leikkausta varten tarpeeksi painava. Käymme Ahlmanin pieneläinklinikalla joka on Tampereen hintatasolla sieltä edullisimmasta päästä. 

Kahden kissanpennun hankintaan ja ensimmäiseen puoleen vuoteen liittyviin pakollisiin kertaluontoisiin kuluihin meni rahaa siis yhteensä n. 640€. Tässä summassa ei siis ole vielä mukana ruoka eikä hiekka, vaan tämä koostuu pelkästään kahden kissanpennun omistamisen "aloituskuluista". Kissojen ostohinta tästä oli vain 17%.

Näiden kulujen lisäksi tulee vielä yllättävät eläinlääkärikäynnit, kuten esimerkiksi Viiman mystinen kuume alkutalvesta. Sitten vielä ainakin minun tapauksessa lisäkuluja tuli, kun kokeilin useampaa eri hiekkamerkkiä ennen kuin löysin sopivan: yleensä huonoa hiekkaa ei tullut käytettyä loppuun, ja se päätyi lahjoitetuksi kaverille tai kristallihiekan tapauksessa hukkaan, kun sitä ei kissat eikä kukaan muukaan halunnut :D Hiekkarumba oli loppujenlopuksi kuluiltaan melko pientä, mutta hyvä esimerkki siitä, että kuluja tulee yllättävistäkin asioista. Niin, ja tämä:

Joku on käynyt syömässä ulko-oven tiivisteitä.
Tainnut  omistajalta unohtua pistää  joskus väliovi kiinni.
Poismuuttaessa pitää vissiin ostaa ja asettaa uudet tiivisteet..
Kuun lopussa laskeskelen sitten näiden ruoka- ja hiekkakuluja. Aloitin kuun alussa pitämään kirjanpitoa näistä, joten lopputulos ei ole vielä ihan selvillä :)

4 kommenttia:

 1. Tämä oli kattava postaus. Ell-kuluihin menee yllättävän paljon rahaa, se on huomattu.

  Saitte meiltä tunnustuksen, olkaa hyvä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon tunnustuksesta! Pistin sen heti eteenpäin.

   Poista
 2. Moro, Myrsky ja Viima!

  Me ollaan mäyräkoirapojat Myrsky ja Tuisku. Meil oli myös Pyry niminen mäyriäinen, mut se lähti Sateenkaarisillalle. Jos meille tulis viäl yks mäykky, ni sen nimi olis Viima. Kih hih.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihi, hienot nimet ehdottomasti! :D Hauska sattuma.

   Poista