torstai 21. elokuuta 2014

Ilmanvaihtoa

Meillä oltiin kissattomina yli kuukausi, hui kauhistus! Kissattomuudelle oli kolme syytä: Kesälomalla liikuttiin paljon, ja oltiin paljon kotoa poissa. Jatkuva sählääminen hoitajien kanssa olisi ollut hankalaa, ja kissat olisivat viettäneet liian paljon aikaa yksinään. Toisena syynä oli kämpän tolkuton kuumuus - jo keväällä hoksattiin, miten kuumuus pisti kissat ihan veteläksi päiväksi, ja sitten iltaisin purettiin energiaa toisiinsa niin että karva pöllysi. Kolmas syy oli sitten vähän ikävämpi. Meillä nimittäin asustaa mörkö nimeltä kissa-allergia.


Mikon kissa-allergia on talven pysynyt kurissa ja oireettomana allergialääkkeillä, suht säännöllisellä siivoamisella, ja makuuhuoneen pitämisellä kissavapaana. Nyt kesällä kissa-allergian ja heinänuhan yhteisvaikutus osoittautui kuitenkin ikäväksi, ja meillä eleltiin hieman ankeita aikoja kissojen tulevaisuutta pohtien. Päätettiin raskain sydämin, että kissojen jo alunperinkin pitkäksi kaavailtu kesäloma saisi jatkua heinien kukkimisajan yli. Kissojen poissa ollessa pidettiin makuuhuoneen ovea auki, ja huomattiin miten merkittävä ero sillä asunnon ilmanalaan oli. Helteiden myötä ei voitu edes harkita oven kiinni pitämistä - makuuhuone muuttui saunaksi heti kun ilma lakkasi kiertämästä. Ja toisaalta, jos kerran oltiin päästy tottumaan siihen että makuuhuoneessa ilma vaihtui, niin vanhaan tunkkaiseen olisi etenkin allergisen kurja palata. Kissoja ei kuitenkaan voisi sänkyyn päästää, joten mikä eteen?
Olohuoneverstaalta päivää
Tuumasta toimeen, ja vähän isiltä apua. Isi teki koottavan mallin verkko-ovesta, jonka sain mukaani osissa kissoja hakiessa. Palasina se mahtui autoon kissojen kanssa ainakin melko sujuvasti, ja sitten ryhdyttiin olohuoneen matolla rakentamispuuhiin. Kehikko oli kuin Ikean varastosta konsanaan, reiät ja ruuvit olivat valmiina, senkun vain yhdisteli oikeat ruuvit ja palikat oikeisiin reikiin, ja pyöritteli mutterit paikalleen. Vihreä muovipäälysteinen kanaverkko oltiin ostettu jo etukäteen, joten homma oli kehikon kokoamista ja verkon leikkaamista ja nitomista vaille valmis. 


Verkko-ovessa ei ole saranoita, vaan se yksinkertaisesti siirretään paikalle ja takaisin ihan vain nostamalla ja työntämällä. Makuuhuoneen puolella sitä pitää pystyssä ovi, ja ulkopuolella ovenkarmit. Se siis osuu sopivasti karmien koloon. Kiipeilypuuhun sidottu naru ja klipsi on kiinnitettynä varmuuden vuoksi aina silloin kun ei olla kotona, mutta muutoin sille ei ole ollut tarvetta. Onhan se vähän hankala, mutta mitäpä sitä ei kissojensa eteen tekisi? Ilma kiertää, mutta kissat eivät pääse sänkyyn, ja päiväpeitto suojaa sänkyä pahimmalta kissapölyltä. Allerginenkin pärjää, joten kaikki tassut ja peukut pystyyn, että hyvä tilanne jatkuu! Toistaiseksi ollaan selvitty hienosti, vaikka aamuisin herätäänkin tiukkaan tuijotukseen. Hyvä puoli on se, että nyt kukaan ei enää loiki makuuhuoneen ovenkahvaan!
Se on hieno!
Eihän se nyt mikään sisustuselementti ole, mutta... <3

10 kommenttia:

 1. Allergia on siis pysynyt kurissa? TOSI hieno juttu <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, satunnaista räkäisyyttä vaan! <3 Pitää vaan muistaa siivota tarpeeksi usein, niin hyvältä näyttää, eikä kesän oireista ole tietoakaan! *Koputtaa puuta*

   Poista
 2. Toivottavasti oireet eivät pahenisi! Meillähän otettiin myös Kajsa alunperin vain "kokeiltavaksi", koska itse olen allerginen kissoille enkä ollut varma, kuinka pahoja oireita kissan kanssa asumisesta voisi seurata (lapsuudenkodissakin ne kissat olivat pääsääntöisesti ulkona). Säännöllinen siivoaminen, allergialääkket ja siedätyshoito kuitenkin toimivat, kuten blogin pitämisestä voi arvata :) Pitää vain toivoa, etteivät oireet lähtisi uudelleen pahenemaan.

  Ai niin, meilläkin makkari oli joskus kissavapaa alue ja sänky ehdoton ei, mutta jotenkin siinä kävi niin, että ensin kissa sai tulla makkariin, sitten sänkyyn... Niin ei tosin välttämättä olisi käynyt, jos oltaisiin keksitty noin hieno systeemi oveen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samat aseet siivoamisineen ja allergialääkkeineen meillä on ollut nyt vuoden verran käytössä. Kesällä nyt oli pahenemisen merkkejä mutta nyt taas oireettomana. Siedättymistä ei hirveästi ole näkynyt, mutta hyvä jos pysyy näinkin :)

   Poista
 3. Tosi hieno oviviritelmä! :) Toivottavasti allergia pysyy kurissa!

  VastaaPoista
 4. Toivottavasti allergiat pysyy aisoissa. Ihan pelotti lukea loppuun asti..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesä on meillä ollut kyllä pientä pelkoa koko ajan, mutta nyt näyttää taas hyvältä! Toivotaan vaan että jatkuu samalla tavalla.

   Poista
 5. Hyvä idea tuo ovi! Toivottavasti allergia oireilee korkeintaan vain ihan pikkiriikkisen ja saatte edelleen nauttia ihanista karvatassuistanne ja ne teistä.
  Pipsun ja Miirun Pirjo

  VastaaPoista