tiistai 16. syyskuuta 2014

Kahakkaa kirpputorilla

Tracon, tuo Tamperetaloon joka syksy pesiytyvä suuri anime-, manga- ja roolipelitapahtuma, on syy viimeaikaiseen blogihiljaisuuteen. Allekirjoittanut oli tapahtuman kirpputorin päävastuullinen ja kirpputorin kassaohjelmiston kehitystiimin projektipäällikkö. Hienoja termejä, vai mitä? Todellisuudessa siitä oli hohto kaukana, kun itse tapahtuman aikana juoksin eestaas Tamperetaloa metsästäen milloin tulostinmustetta, milloin vaihtorahaa, milloin paperia, ja milloin ihmistä joka voisi tehdä kirpputoriin liittyviä kuulutuksia. Jätin lauantaina lämpimän ruoankin päivällä syömättä, kun en tiennyt että minulle olisi kuulunut kaksi ruokalippua yhden sunnuntailipun sijaan! Onneksi en ollut yksin, ja ensikertalaista ehdittiin tukea, vaikka muillakin varmasti oli kiire.

Tuommoinen killui kaulassa
No, nurinat sikseen. Vaikka moni on varmasti eri mieltä, niin minä väitän että kirpputori sujui äärimmäisen huikeasti siihen nähden, mitä odotettiin. Tulossa olevan tavaramäärän kuultuani luulin, että ei saada toria ikinä purettua, eikä päästä sunnuntaina ikinä pois Tamperetalolta, ja tukehdumme siihen tavararumbaan. Toisin kuitenkin kävi. Kahakoita ei ollut, kassatädit hoitivat hommansa mahtavasti, myyntiä tehtiin yli kaksitoista tuhatta euroa (joka tietysti hyvitettiin myyjille, voittoa ei tehty), ja kaaos oli koko ajan enemmän tai vähemmän hallinnassa.

Ei kirppis toki täydellinen ollut, mutta olosuhteisiin nähden olen kyllä salaa hiukan ylpeä itsestäni ja tiimistäni. Kuvitelkaa: viimevuotisen kirppiskaaoksen (jossa olin vaan tavallisena kirppistätinä, en järjestänyt mitään) jälkeen me päätettiin varautua tosissamme. Tehtiin oma kassaohjelmisto, oli viivakoodinlukijat ja kaikki. Vaihdettiin isompaan tilaan, johon saatiin enemmän pöytiä kuin viimevuotiseen Talvipuutarhaan, jossa pöhkön pohjaratkaisun takia pöytien asettelu on hankalaa. Viime vuonna oli tuhat esinettä myynnissä, joten teimme olettamuksia tietysti sen perusteella. Mutta arvatkaa paljonko tavaraa tuli tänä vuonna? Yli kuusi tuhatta! 

No, kukaan ei ollut valmistautunut siihen!

Kyllä, nuo sermin takana olevat ihmiset jonottavat kirpputorille.
Tavaraa oli aivan tolkuttomasti. Vasta lauantaina torin sulkeuduttua me saimme vihdoin suurimman osan esineistä mahtumaan pöydille. Onneksi ostajiakin riitti, ja tavaraa meni kaupaksi. Jono kirpputorille ei katkennut hetkeksikään, vaikka uuden systeemin vuoksi onneksi kassat vetivät hyvin. Tavaranpaljouden vuoksi ihmiset vaan kiersivät muutenkin ahdasta kirppistä hitaasti, ja jono syntyi siitä. Harva kirppiskävijä varmaan tätä blogia lukee, mutta jos näin on, niin pahoittelut tilanahtaudesta ja muista ongelmista joita vastaan tuli. Palautetta saa antaa, ensi vuonna tehdään parempi!

Kirpputorin ovella oli järjestyksenvalvoja, tietysti.
Joo, tila oli liian pieni, ja tavaraa oli liikaa verrattuna tilan määrään. Siitä aiheutui lukuisia ongelmia, mutta me selvittiin! Asiakkaat olivat päällisin puolin ainakin ihan tyytyväisiä, vaikka jonottaminen tietysti oli raskasta. Suurin osa myymättä jääneistä tuotteista saatiin palautettua myyjille _ajoissa_, löytötavararuletti on vielä minulla käsissä, mutta se pyörähtää käyntiin lähiaikoina. Me selvittiin kunnialla läpi, ja tavaramäärään nähden ihan huikeasti!

Ettei nyt ihan kamalasti menisi itsekehun puolelle, niin joo, olihan se kaaosta. Moni asia ontui tilanpuutteen ja ruuhkan vuoksi, ja monessa asiassa meillä on vielä opittavaa. Etenkin allekirjoittaneella. Kirppistätini tekivät lähes tuplatyövuorot pitääkseen kaaoksen hallinnassa. Vaikka tästä hengissä selvittiinkin ihan huikeasti odotuksiin nähden, niin paljon on kyllä parannettavaa. Sotasuunnitelmaa ensivuodelle ollaankin aloiteltu jo nyt, ja ongelmia yritetään taklata. Etenkin sitä tilaongelmaa. Joku järkevä paikka tuolle kirppikselle pitää löytää! Ilmoittautuminen pistetään myös auki paljon aiemmin, jotta saapuvaan tavaramäärään ehditään jotenkin reagoida. Pari päivää ennen conia ei enää hirveästi tiloja vaihdella. Paljon muutakin opittiin, ja tullaan tekemään ensi vuonna paremmin.

Mangapöytä kirpputorin avauduttua

Nyt on tuikea coniväsymys yhä edelleen näin tiistai-iltana. Jonkinasteinen hullu olen, mutta kyllä minä ilmoittauduin hommaan ensi vuodeksikin, hinku on tehdä kirppiksestä parempi, ja suorittaa se ensikerralla läpi ilman kaaosta. 

***

Kuka hullu on keksinyt tietokoneen, jossa virtanappi on koneen päällä? Ja kuka typerys hankki sellaisen kissatalouteen? Viima hyppäsi äsken koneen päälle, astui nappulan päälle ja sammutti sen. Onneksi blogger tallentaa automaattisesti tekstiä vähän väliä, eipä kadonnut teksti sentään. Lieniköhän tämä merkki lopettaa kirppisjaarittelu? Kiireisen coniviikonlopun aikana tassukansalaiset jäivät vähän vähemmälle huomiolle. Ehkä nyt olisi hyvä hetki napata kissa kainaloon ja köllähtää nukkumaan?

"Mä nukun mieluumin omassa pedissäni kiitosta vaan."
Kuten näkyy, uuden suosikkipedin lisäksi vanhakin peti
on hyvin suosittu.

10 kommenttia:

 1. Sulla on loistava peti! Mami halusi myös onnitella hyvin onnistuneesta vastuutehtävästä. -Devi-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viiman petivalinnat on aika mielenkiintoisia! Ja kiitos paljon :)

   Poista
 2. Kirppis tosiaan vaikutti tänä vuonna paljon paremmin järjestetyltä kuin viime vuonna. Hienoa työtä olitte tehneet :)

  Meinattiin ensin tuoda sinne tavaraa, mutta oma saamattomuus tuli esteeksi ja tavarat jäivät rekisteröimättä. Ehkä ihan hyvä niin, koska lähdettiin conista jo sunnuntaina ennen kolmea ja kirppiksen ruuhkan takia oltaisiin sitten varmaan jouduttu lähtöä reilusti myöhästyttämään.

  Huikea määrä tavaraa teillä siellä oli ja käytävälläkin oli sellainen jono, että oksat pois :D Voin vain kuvitella työn määrää, mikä tuosta kirppisvänkäreille aiheutui. Pisteet kotiin, että jaksoitte hoitaa homman kunnialla loppuun saakka.

  Toivoisin, että saisitte ensi kerralla ihan kunnon tilan, jonne kävijöiden ei tarvitsisi jonottaa (ja tukkia käytävää myyntipöytäsaliin menijöiltä). Tämä ei varmastikaan ole pelkästään kirpparin järjestäjistä kiinni vaan riippuu ihan yleisestikin conin järjestelyistä ja siitä, mihin muuhun sitä tilaa tarvitaan. Ymmärrän siis hyvin, että nyt päädyttiin tällaiseen ratkaisuun.

  Kiva, että kirppis tulee ensi vuonnakin. Toivotaan, että silloin jo ehtisin siellä piipahtaakin. Nyt se jäi, koska luentojen välissä ei ehtinyt jäädä pitkäksi aikaa jonottelemaan päästäkseen katsomaan tuotteita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on jo sotasuunnitelmia uuden tilan metsästämiseksi. Se vaan, että mikä muu ohjelma sitten voisi luopua tilastaan? Ja että jos palataan talvipuutarhaan, niin sitten tarvitaan kyllä kirjahyllyjä tms. koska pöytien sinne kasaaminen järkevästi ja tiiviisti on hankalaa kaikenmaailman pylväiden ja kaarien vuoksi.

   Meillä oli "tuotteita saa noutaa koska vain" käytäntö osaltaan siksi, ettei sunnuntai-iltapäiväksi tulisi kauheata kaaosta, ja kiireelliset voisivat hakea myymättömän tuotteensa ja rahansa hyvissäajoin. Osan kanssa myös sovittiin, että ehtiessään kirppistädit keräävät heidän tuotteensa jo etukäteen pois myynnistä, jotta poishaku helpottuu. Tämä tehtiin parin tiukalla aikataululla liikkuneen kanssa, mutta ei tietenkään toimi, jos kaikki sitä tahtovat.

   Katsotaan miten tuota tilannetta saisi ensi vuodeksi sujuvoitettua, ehkä pitää kertoa kassakoneiden määrä kahdella loppurutistukseen tms :)

   Poista
 3. Viima vihjaisi hienovaraisesti, että tekstin aihe on vähän turhan kaukana kissamaisista asioista. :D

  Huh mikä työ tuossa kirpparissa on ollut! Hatunnosto! Melkoinen määrä tavaraa on liikkunut tuolla rahamäärällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viima tietää mikä on paras aihepiiri blogissa ;)

   Poista
 4. Eikö tavaran määrää per myyjä ollut rajoitettu, ja eikö se olisi hyvä keino rajoittaa tilantarvetta ja vaivan määrää? Ropeconin kirppikselle saa tuoda 10 "nimekettä" (yhdessä myytävää tuotetta), samoin Desuconin kirppikselle (toissavuonna?).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei oltu rajoitettu, mikä näin jälkeenpäin ajateltuna oli todella virhe. Nykyinen tila olisi vetänyt viimevuotisesta tuplat tavaraa, joten ajateltiin ettei rajoituksille olisi tarvetta. No, määrä kasvoikin sitten ihan käsittämättömästi :D Ensi vuonna keksitään jotain rajoituksia, tai sitten hankitaan jättimäinen tila.

   Poista