lauantai 27. syyskuuta 2014

Asiaa hieka(ttomuude)sta

Aikalailla tasan vuosi sitten pohdittiin pellettien hyötyjä ja haittoja, ja lopulta päätettiin ryhtyä totuttamaan kissoja hiekalta pelletille. Totutusurakan kohdalla huokaisimme helpotuksesta vähän turhan aikaisin. Vaikka hetken näytti siltä, että kaikki sujui hyvin, alkoi etenkin Viima yhtäkkiä olla sitä mieltä, että loppujenlopuksi pelletti onkin ihan surkea keksintö. Vaihtoehtoiseksi paikaksi tarpeille keksittiin saunan nurkat, mikä oli vähän harmillista. Millainen järjestely meillä sitten nykyään on? No, pelleteillä ollaan, edelleen!

"Jos kakkajutut häiritsee, kannattaa lopettaa lukeminen tähän. Ihan vinkkinä vaan."
Paakkuuntuvan hiekan isoimmat miinukset (painavat roskapussit, päivittäinen kauhomistyö, pölyäminen) koettiin meillä niin isoiksi, että päätimme hyväksyä Viiman epäsovinnaisen käytöksen. Pysyttiin siis pelletissä, ja siivottiin kiltisti saunan nurkat päivittäin. Otimme vanhan Dome kissanvessan alaosan käyttöön itsetehdyn pellettivessan rinnalle, ja asetimme sen siihen saunan perimmäiseen nurkkaan jonka siivoaminen oli kaikkein ikävintä. Eipähän tarvinnut sinne asti kontata kakkoja puhdistelemaan, kun se nurkka oli jo varattu. Pissa-asiat Viima kyllä yhä hoiti kiltisti pelletille, mutta jostain syystä se ei kelvannut kakkaamiseen. En tiedä johtuiko se tassutuntumasta, pelletin tuoksusta, vai mistä, mutta kun ei kelpaa, niin ei nyt vaan kelpaa.

Sitten me saatiin neronleimaus: jos vuori ei tule muhamedin luo, niin muhamed menee vuoren luokse, vai miten se meni? Me mentiin ja ostettiin kaksi tavallista kissanhiekkalaatikkoa lisää, ja asetettiin ne saunan jäljellejääneisiin nurkkiin - tyhjinä! Viima hoksasi idean heti, ja siivoaminen helpottui kummasti, kun lattiaa ei tarvinnut putsata lauteiden alla kontaten. Saanen esitellä: hiekkalaatikkoarmadamme, ilman sitä hiekkaa:

Tee-Se-Itse pellettivessa kaksoispohjineen

Saunasetti

Sekä tyhjät, että pelletilliset laatikot ovat olleet nyt jo useita kuukausia molempien kissojen aktiivisessa käytössä: Viima on oppinut sietämään enemmän pellettiä, ja toisaalta Myrsky on oppinut käyttämään myös tyhjiä laatikoita - ne ovatkin yleensä kaikkein puhtaimpia. Ne putsataan aina heti kun jätös huomataan, ja pestään ihan saippuan kanssa. Kun kerran niissä ei ole minkäänlaista kuiviketta, niin hajusta nopeasti hoksaa, koska pitää tehdä pesuoperaatio. Kerran pari päivässä, yleensä.

Päivittäiseen siivousrutiiniin kuuluu kakkojen vippaaminen tavallisella hiekkalaatikkokauhalla vessanpönttöön sitä mukaa, kun niitä kertyy. Tyhjistä lootista hoidetaan myös pissat heti kun huomataan. Lisäksi aina silloin tällöin vähän sekoitellaan tuota reikäpohjaista laatikkoa, että irtopuru valuu sujuvammin välipohjan alle. Kun näyttää tarpeelliselta, pellettivessan välipohjan sisältö ja domen sisältö heivataan kokonaan jätesäkkiin, huuhdotaan lootat, ja laitetaan uutta pellettiä kehiin. Tämä meillä tehtiin viimeksi tänään, mutta en älynnyt ottaa kuvia esittelemään toimenpidettä. Eipä siinä mitään erityistä toisaalta olisikaan. Yleensä vaihtoväli on 1-2 viikkoa riippuen siitä, kuinka suosittuja tyhjät laatikot ovat milloinkin olleet. Jos Domekin olisi kaksoispohjalla varustettu, tai jos laatikoita olisi enemmän, vaihtoväli voisi olla joskus pidempikin. Tuplapohjalaatikon ritilän päälle jääneet pelletit saavat jäädä seuraavalle kierrokselle, ellei seassa ole paljon purua.

"Ällöjutut loppuu tähän!"
Tämä on niin ihanan helppoa verrattuna jokapäiväiseen hiekkalaatikon sisällön läpisihtaamiseen, lattiaan sementöityneen hiekan pois pesemiseen ja lähes päivittäisten painavien roskapussien kuskaamiseen! Yllämainittua enempää ei oikeasti tarvitse tehdä, että koti pysyy siistinä ja hajuttomana. Tai no, kyllä tietysti koitetaan aina muuta kotia imuroitaessa muistaa imuroida myös kylppäri puruista, mutta viimeksi se ainakin unohtui kuvista päätellen :D


Meillä on käytössä kahta pellettiä, vasemmalla Versowoodin HOTTI- lämpöpelletti, jota saa mukavasti täältä Tampereeltakin. Tuommoisen ison säkillisen saa n. kympillä rautakaupasta, ja se riittää pari kuukautta. Se on imukyvyltään vähän heikompaa kuin eläinkaupan pellettitavara, ja raekooltaan paljon isompaa. Hinta kuitenkin voittaa eläinkauppapelletit mennen tullen, olkoonkin että on vähemmän riittoisaa. Oikealla puolella on joku nimetön tummempi lämpöpelletti, jossa on pienemmät rakeet. Äiti osti sitä jostain Oitista meille monta säkkiä, mutta se alkaa olla lopussa (kuvassa viimonen säkki). Tämä on imukyvyltään surkeampaa kuin edellinen, ja murenee helposti kuivanakin. Ollaan kuitenkin huomattu, että Viiman tassunpohjat tykkäävät siitä enemmän, joten sitä on laitettu laatikoihin välillä pieni pintakerros tuon toisen pelletin päälle.

Tällä omituisella ratkaisulla ollaan pärjätty jo pitkään, ja ollaan tyytyväisiä. Millaisia ratkaisuja teiltä löytyy hiekkajuttuihin?

25 kommenttia:

 1. Moi, meillä on kans siirrytty jokin aika sitten hiekasta pellettiin. Ei ollut helppoa, mutta nyt käyttävät ihan pellettiä. Me ollaan ostettu halpa-hallista sellainen valkoinen säkki 20 litraa 6,95. Ja ihanan helppoa ja halpaa tosiaan verrattuna vaivalloisiin ja kalliisiin hiekkoihin.
  -Hellu ja Blackie Kahden Naisen Loukussa-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, täytyykin tirkistellä Halpa-Hallinkin valikoimia :)

   Poista
 2. Tästä tuli pitkä kommentti, mutta menköön. :)
  Meillä abypoika Oiva käyttää pellettiä. Pääsin tosi helpolla, koska se oli tottunut pelletiin jo synnyinkodissaan. Olen käyttänyt k-raudasta hommattua vapon lämmityspellettiä. Hinta oli lumoavat 6,95e ja säkissä oli joko 20 tai 25 litraa, en muista tarkalleen. Rainbown pelletti toimii kans, jos pitää saada kuiviketta nopeasti lähikaupasta.
  Mulla on kissalle kaksi pellettilaatikkoa, joista toinen on Peeween eco basic-vessa ja toinen kahdesta muovilaatikosta tehty. Itse tehdyssä boksissa on vain se ongelma, että pohjissa on aaltomaiset kourut, jotka kerää märkää pissapurua typerästi. Oma moka, kun en tajunnut ostaa tasapohjaisia. Toimii silti ihan jees, mutta toiveissa olisi hankkia toinen parempi pellettivessa jossain kohtaa. Aaltokohdista on aika rasittava kaapia purua pohjalle.
  Olen pyöritellyt pissapurut boksien ritiläosan läpi aina huomatessani hajonnutta murua pinnalla ja tyhjennellyt pohjat liki päivittäin tarkoitusta varten hommaamaani pieneen kannelliseen bioroskikseen, koska kissa on nirppanokka laatikoiden siisteyden suhteen. Kallistelen mieluumin laatikoita kuin siivoan vältettävissä olleita vahinkopissoja laminaattilattialta. Pohjaboksit olen pessyt suunnilleen kerran viikossa domestoksella.
  Oon miettinyt aika paljon, miten usein kaikki pelletit kannttaisi vaihtaa. Nyt olen vaihtanut ne kahdesti tämän kuun aikana ja tuntuu, että se on turhankin usein ja että harvemminkin voisi riittää. Mut pelletti on mainiota kuiviketta, kun ei pölise, ei kulkeudu ympäri kämppää ja pitää hajuja todella hyvin. Plussana vielä tuo biohajoavuus ja halpa hinta. Tykkään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, meilläkin on nuo ärsyttävät kourut tuossa itse tehdyssä pellettivessassa. Olen miettinyt, että mistäköhän saisi oikeasti tarpeeksi isoja mutta vahvoja laatikoita, jotka pinoutuvat sopivasti, ja ovat vielä tasapohjaisia, mutta ei ole löytynyt. Miten on, onko tuo PeeWee toiminut ihan hyvin? Itse katselin että se välipohjaosuus olisi kovin matala, mutta onko se? Täyttyykö se nopeasti purusta? Tietysti jos päivittäin tyhjentelette, niin sitten varmaan riittääkin hyvin. Meillä sinne pohjan väliin viskotaan jo valmiiksi puhdasta pellettiä imemään ritilän läpi lorisevat pissat, niin hajuhaitat vähenee, mutta kapeampi rako varmaan täyttyisi aika nopsaan purusta..

   Pelletti on kyllä aika huikea ominaisuuksiltaan, jos kissat vaan suostuvat sen kelpuuttamaan!

   Poista
  2. Ainakin tuo peeween eco basic-versio on mun mielestä hyvä. Mun silmään siellä on paremmin tilaa purulle, kun tuossa meidän kotikutoisessa laatikkomallissa. Ja se tasainen pohja on parhautta. Ihanan helppo pyöritellä irtopuru alakertaan.
   Mä sirottelen myös pohjalle kuivaa pellettiä, niin ei kitkeryydet lemahda. Täyttymisen nopeuteen tietty vaikuttaa sekin, miten paljon kuivaa purua laittaa pohjalle. En sitten tiedä, millainen se neilön mallinen perus peewee on. Ainakin se on kauhean suuri, kun vilkaisin joskus eläinkaupassa nopeasti. Olen kans lueskellut, että siinä olisi aika vähän tilaa pohjien välissä. Mut itse olen tykännyt, että tämä suorakulmainen malli on oikein toimiva. :)
   Ja anteeksi myöhäinen vastaus.

   Poista
  3. Ikeasta saa tasapohjaisia muovilaatikoita! Ainakaan semitylsällä poranterällä ei halkeillut. :)

   Poista
 3. Joo tommottinen itse tehty wc ois cool, meillä on jäänyt tekemättä, joten meidän isot cooniparat joutuu kaikki kolme käyttään yhtä peeweetä, tosin meidän kissat tekee puolet tarpeistaan ulos kun ovat paljon isossa tarhassa. Tuo halpahallin pelletti oli semmoista ihan pientä, eli tassujen alla kivaa. Mie oon vähän laiska tyhjentään, mut joo jos pyörittelee pissapurut alalootaan, niin eipä ole tarvetta vaihtaa koko purusatsia, mut jos pissit jää siihen pintaan niin sit alkaa haista ajan kaa koko satsi.
  wapon isompaa pellettiä kokeiltiin mutta meidän raskaiden kissojen tassujen alle ne ei passaa vaan ilmeisesti sattuvat. Pieni pelletti on niille melkein kuin hiekkaa. Joo näistä vessa-asioista tulee aina paljon juttuja ja pitkiä kommentteja :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me mennään kyllä heti kurkkimaan Halpa-Hallin pellettejä, tää oli aivan mainio vinkki :) Välipohjallinen laatikko tosiaan pysyy siistimpänä pidempään, kun suuri osa nesteestä valuu suoraan läpi. Ilman välipohjaa se jää sinne muhimaan ja kastelee aina vaan laajemmalla ja laajemmalla alueella sitä muuta pellettiä kunnes imeytyy ja kuivuu. Kannattaa kokeilla :)

   Poista
 4. Meillä ei se pelletti kelvannut kakkosille ollenkaan ja siksi meillä on biohajoavaa puupohjaista paakkuuntuvaa Öko hiekkaa. Tässä vanha postauksemme wessa-asioista: http://justkittying-melike.blogspot.fi/2014/07/wessa-asioita.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo teidän postaus mua inspiroikin tän kirjoittamiseen (vaikka kamalan myöhään ehdin kirjoittaa :<). Ökoa pohdittiin meillekin Viiman pahimpaan nirsoiluaikaan, mutta nyt menee peruspelletillä niin hyvin, että ei ole ollut tarvetta. Joskus sitä voisi kuitenkin kokeilla ja tutustua!

   Poista
  2. On muuten jännä, että pelletti ei tunnu muillakaan kelpaavan kakkoselle, vaikka ykköselle kyllä! :D

   Poista
  3. Mä veikkaan, että pelletti ei kissan mielestä peitä kakan hajua tarpeeksi hyvin. Ja kun kissa kuitenkin luonnostaan yleensä haluaa peitellä ettei pedot löydä sitä alueelta -> pelletti on kissan mielestä huono valinta kakalle. Tai jotain. Mistä näiden aivoituksia yleensäkään tietää...

   Poista
  4. Sitä en kyllä ymmärrä, että jos tuo on "the case", miksi tyhjä laatikko kelpaa paremmin? Mene ja tiedä...

   Poista
 5. Meidän heikka vaihtui Ököön ja muuten on mennyt hyvin.....mutta Mimmi ei tykkää kakkaa sinne ja hutikakkoja löytyy vessanlattialla olevalta pyyhkeltä aina silloin tällöin. Vielä en ole luovuttanut, sen verran itse tykkään tosta ököstä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En käsitä kyllä, että miksi puupohjainen tuntuu olevan kovin kakalle kelpaamaton :D Monelta olen kuullut samaa. Sitkeästi vaan, ja kannattaa myös kokeilla noita tyhjiä laatikoita. Helpottavat ainakin siivousta, jos ei muuta. Mutta onhan se tietty totta, että ei kissa käskien kakkaa, jne jne.

   Poista
 6. Mulla on kaksi hiekkistä tarjolla eli mikrohiekka ja Ökö. Tällä hetkellä on vähän seisahtunut tilanne tuon Ökön suhteen, ei oikein iske kissoille, mutta kohteliaisuudesta hieman käyvät sillä hiekkiksellä. Emäntä näköjään valitsisi sittenkin mikrohiekan: sitoo hajut paremmin ynnä puupohjaiseen hiekkaan verrattuna helpompi siivota. Saa nähdä, mihin aikanaan kallistutaan, nyt mennään kahdella sortilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännä, minusta mikrohiekka on ihan hirveän paljon hankalampi siivota, kun pissatkin pitää metsästää ja kauhoa päivittäin pois, ja siivotessa haju on kuvottava :D Mikrohiekka kieltämättä pysyy kuitenkin pidempään hajuttomana (paitsi siivousvaiheen haisuja ei kyllä poista mikään), joten on sinänsä kätevä etenkin jos kissoja on monta. Mitä mikrohiekkamerkkiä käytätte?

   Poista
  2. Ever Cleania, paria muutakin on kokeiltu, mutta palattu aina takaisin EC:hen. Paakkuaa kyllä hyvin pissin ynnä imee tuoksut tosi hyvin. Tämä kahden eri laadun hiekkikset tuntuisi nyt toimivan, saatan pitää kokeilujakson pelkästään tuolle Ökölle vielä loppuvuodesta. Mennään rauhallisesti :-).

   Poista
 7. Monesta kissataloudesta kuulee, että pelletti on loppupeleissä ollut kissasta epämieluisa ja vähintään kakat tehdään muualle. Itsekin olin ennen ensimmäistä kissaani ajatellut ottaa pelletit käyttöön, mutta kuullessani kokemuksia jätinkin sen sitten pois. Tyhjä hiekkalaatikko ei kuulosta kissaystävälliseltä. Siellä asioidessa on suuri vaara, että tassut kastuu eikä kissa pysty peittelemään tuotoksiaan, kuten se siistinä eläimenä tahtoisi tehdä. Mikrohiekkalaatikon läpisihtaamiseen menee vain muutama hassu minuutti päivässä ja jos oikein laiskottaa, paakkupussin voi heivata parvekkeelle tai sisäroskiin kunnes tulee asiaa ulkomaailmaan. Pitäessä kihveliä laatikon läheisyydessä on helppo harjata irtohiekat syrjään jos häiritsee. Ja mikä tärkeintä, vessassakäyminen on kissalle mukavaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuosta kissaystävällisyydestä olen itsekin ollut huolissani. Tulin kuitenkin siihen tulokseen, että koska meillä ei kuovittu edes mikrohiekalla jätöksiä peittoon, niin se ei ole nyt niin suuri menetys. Myrsky kuopi mikrohiekallakin ihan huti ja lopulta hylkäsi jätökset näkyviin, ja Viima ei edes yrittänyt (paitsi joskus kävi erikseen peittämässä jonkun Myrskyn pahanhajuisen jätöksen ohi kulkiessaan). Lisäksi Viiman mystinen aivastelu loppui kuin seinään, kun pellettiin vaihdettiin, mikä on minusta ihan positiivista :)

   Mikrohiekka saattaa tulla vaihtoehdoksi takaisin sitten, kun meillä on tilaa pitää hiekkalaatikkoja ja hiekkaroskiksia jossain muualla kuin kylppärissä tai keittiössä. Paakkuroskapussit pitää kuitenkin pitää visusti kaapeissa tai tiiviissä ämpäreissä, tai muuten tuholaiset käyvät ne rikkomassa (nimim. eräätkin kylppärin lattiaan sementöityneet hiekat putsannut), ja se sieltä roskiksesta nouseva haju on ihan kuvottava, jos sitä ei heti vie. Keittiö ei siis tule kysymykseenkään. Paakkua ja muuta jätettä tuli meillä viitisen litraa kahdessa päivässä, joten tilaa se myös vaatii, jollei tosiaan joka päivä tahdo kärrätä uutta muovipussia ulos (ekologista...).

   Ja tosiaan lisäksi pitää löytyä sellainen merkki, jonka pölyäminen ei aiheuta hengenahdistusta kaksi- tai nelijalkaisille. Meillä etenkin niille muilta ominaisuuksiltaan parhaimmille hiekkamerkeille (pieni raekoko) aivastelivat kissatkin, ja heikompilaatuinen hiekka taas ei oikeasti soveltunut käyttöönsä: D Me kokeiltiin aika montaa hiekkamerkkiä kissojen ekan elinvuoden aikana, joten noista on vähän kertynyt kokemusta...

   Poista
  2. Olisiko kuopimattomuuden syy tuo pölyisyys? Meillä käytetään Compact Carea ja se pölisee vain kun kaataa säkistä laatikkoon. Paakut ei haise ja pysyy yleensä hyvin koossa, kakatkaan ei haise raakaruokinnan vuoksi, joten paakkupussin voi heivata keittiön roskikseen (jos menee vuorokauden sisällä ulkoroskikseen) tai parvekkeelle ilman huonoa omatuntoa. :) Ekologisuuteen meillä käytetään paakkupusseina käytettynä leipäpusseja ja hedelmäpusseja, pakastepusseja vasta sitten nuo on loppu.

   Muistaakseni Extreme Classic ja Tigerino ovat CC'tä pölyämättömämpi vaihtoehto. Myös se CC'n laatikkomalli on pölyämätön.

   Poista
  3. Ei meilläkään kakka haissut, mutta ne pissaiset paakut... Se haju ei ollut kissanhiekan, kissankakan tai kissanpissan haju, vaan joku aivan kammottava yhdistelmä näitä ja kostuneen hiekan esiin puskemia omia aromeita. Voi olla että hajuherkkänä ihmisenä olen ainut joka tämän huomaa, mutta ihan totta, mieluumin haistelisin pelkkää kakkaa!

   Itse olen todennut, että vaikka hiekat kuinka mainostavat olevansa pölyämättömiä, niin se on kyllä emävale. Compact Care oli se kaikkein hirvein pölisijä (siivosin laatikkoa aina kostea huivi naamalla etten tukehdu, ja minä en edes ole se meidän perheen allerginen), se oli se jota ostin ihan ensimmäiseksi hiekaksi meille, enkä pystynyt ensimmäistäkään säkkiä käyttämään loppuun vaan lahjoitin pois. Extreme classic oli vähän parempi pölyämisiltään, mutta kulkeutui ihan hirveästi ja jatkuvasti oli Myrskyn karvoissa hiekkapaakkuja. Kaikki hajustetut hiekat on ehdoton ei, sillä ne hajusteet haisee karmeammalta kuin pelkät jätökset...

   Tigerino oli meillä pisimpään käytössä, ja siihen palataan jos mikrohiekkaan palataan (ja jos hajustamatonta vielä saa, sen kanssa oli aina välillä saatavuusongelmia). Sekään ei kelvannut kuopimiseen, mutta sen kanssa eivät enää ihmiset aivastelleet. Viima sen sijaan röhisi kyllä. Lisäksi ollaan kokeiltu Pirkka perus, Pirkka valkoinen ja Pirkka ultra (eivät pitäneet hajuja, ei kuovittu, kulkeutuivat kaikista mattoviritelmistä huolimatta, ja peruspirkka muuttui kaameaksi liisteriksi). Kristallikokeilu loppui alkuunsa, kun Myrsky yritti syödä niitä kiteitä. Listalla oli minusta vielä pari muutakin, joita en kyllä enää muista. Mutta jos on heittää lisää hyviä vaihtoehtoja, joilla nämä saisi kuopimaan, niin heitä ihmeessä :D

   Poista
 8. http://yle.fi/uutiset/pellettien_hakavaaraa_ei_tunneta/5280727

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on isojen ja huonosti ilmastoitujen pellettivarastojen ongelma (lähteinä mm. Vapon pellettitoimitusehdot ja Tampereen Työterveyslaitoksen tutkimus asiasta). Pienestä avonaisesta pellettilaatikostakin voi toki muodostua häviävän pieniä määriä hiilimonoksidia, mutta verrattuna suuriin siiloihin, kyseessä on mitätön määrä, ja aivan eri tavalla ilmavassa tilassa.

   Poista
 9. Meilläkin on siirrytty pelletteihin, mutta pellettilaatikot puuttuvat, eli rahallisesti säästöä ei vielä tule. Ihastelin tuota teidän tee-se-itse-pellettivessaa, harmi ettei meillä Kajsa jaksaisi hypätä sinne :/

  VastaaPoista