sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Tylsyydenkarkoitusta!

Aloitin jo viime keväänä pienen rupeaman nimeltä "Myrskylle päänvaivaa", ja opettin kollipojan istumaan käskystä. Sen jälkeen koulutuksessa olikin pitkähkö tauko saamattomuuden ja aikapulan vuoksi, vaikka kissaa pyydettiinkin edelleen ennen jokaista ateriaa istumaan. Nyt on ollut kuitenkin juuri sopivasti aikaa aloittaa harrastus uudestaan. Harrastusta helpottaakseni tarttui ruokakauppareissulla mukaan Hurtta merkkinen pikkukoirille tarkoitettu desin vetoinen palkkiopussukka. Sieltä on helppo ja nopea napata makupala kissallekin palkaksi.
Tästäkin oli jostain kumman syystä ihan mahdoton saada kuvaa ilman kissaa...
Myrsky on lähtenyt touhuun ihan intopinkeänä mukaan - namipalojen voimalla se seisoisi varmasti vaikka päällään jos osaisin sitä siltä pyytää niin, että se ymmärtäisi mitä haluan... Naksutinkoulutus myös aktivoi herkästi tylsistyvää kissaa. Myrskystä oikein näkee, kuinka se käyttää päätään ja aivoissa raksuttaa, kun opetellaan uutta temppua, eikä se ole vielä ihan varma mitä siltä yritetään pyytää. Naksahdus merkitsee sille jo sitä, että nami on tulossa (myös silloin, kun naksahdukset kuuluu videolta), ja pelkästään työpöydän laatikon avaaminen riittää kutsumaan innokkaan oppilaan paikalle!

Tällähetkellä meillä onnistuu luoksetulo "kss kss" huudolla, istuminen käsimerkistä ja joskus myös käskystä "istu", tassulla läpsäytys käskysanalla "tassu", ja läpsäisevän tassun vaihto melko usein käskysanalla "toinen". Seuraavaksi kahta viimeistä voisi muokataan niin, että kissa oppisi pikkuhiljaa nostamaan eri käskystä tai vähintään käsimerkistä joko oikean tai vasemman tassun. Kuin hienoa olisikin, jos kissa oppisi oikean ja vasemman eron paremmin kuin minä... voisi aina kysyä siltä! Siihen tosin menee vielä pitkään, että siellä asti oltaisiin. Lisäksi ollaan harjoiteltu näitä tuttuja temppuja myös ulkona, samoin kuin seuraamista ja vieraiden ihmisten kohtaamista. Ulkoilmassa vaan tuntuu kissalta välillä katoavan korvat kokonaan, kun kaikki on niin mielenkiintoista! Alla on videoituna joitain suorituksia sisätiloissa, vaikka selkeästi kameran edessä iskikin kissalle pieni ramppikuume.


Me ollaan naksutinkoulutuksessa vielä aika aloittelijoita, mutta on tuolla videolla jo jotain viitteitä siitä että Myrsky on jotain onnistunut oppimaankin. Ja vaikka video keskittyykin Myrskyyn, niin kyllä Viimakin sai herkkupaloja, eikä jäänyt ihan osattomaksi! Sen kanssa ei vaan olla päästy kummemmin harjoittelemaan, kun ruoka ei tunnu motivoivan sitä tarpeeksi, eikä olla muutakaan helppoa palkintoa sille löydetty.

6 kommenttia:

 1. Mulla oli aikanaan kissaveljekset Rekku ja Mosse. Ne tuli kutsuttaessa paikalle, istu pyynnöstä, antovat kumpaaki tassua ja kun niitä ampu sormella, ne kaatu kuolleena maahan. Ne kans nouti leluhiirtä ihan niin kauan kun niitä jakso heitellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissat on kyllä fiksuja eläimiä! :) Tuo kuolleen leikkiminen olisi kyllä hauska temppu... mitenköhän sitä kannataisi lähteä opettamaan?

   Poista
 2. *raikuvat aploodit* Hienoa työtä!

  VastaaPoista