keskiviikko 10. heinäkuuta 2013

Kätköilykuulumisia

Tästä olisi pitänyt kirjoittaa blogiin jo ajat sitten, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan!

Viikko sitten keskiviikkona olin juuri tullut saunasta, ratsastustunnin jälkeen lihakset kipeänä ja muutenkin väsyneenä. Kello näytti yhtätoista, kun kännykkääni tuli tekstiviesti. Melkein jätin sen katsomatta, mutta vilkaisin kuitenkin ja onneksi vilkaisinkin! Puhelimeeni oli tullut ilmoitus siitä, että lähistölle oli julkaistu uusi kätkö. Vilkaistiin siinä nopeasti toisiamme, ja todettiin että nyt tuli lähtö. Vaatteet päälle ulos! Uusi kätkö oli reilun kahden kilometrin päässä, ja sinne hölkättyämme huomattiin paikalla jo kaksi muutakin etsijää. Hetki meni pyöriessä, kunnes paikalle tuli myös kätkön tekijä seuraamaan etsintöjämme. Koska koordinaatit olivat vähän pielessä, saatiin lopulta kätkön tekijältä vinkki jonka perusteella Mikko nopeasti hoksasi purkin ja kurkotteli sen käpäliinsä. Siihen mennessä paikalle oli ilmestynyt myös kaksi kätköilijää lisää, joten jaettiin ensimmäinen löytö (FTF eli First To Find) kuuden henkilön kesken. Koska Mikko oli kätkön ensimmäisenä käteensä napannut, hän sai kunnian kirjoittaa nimensä ensimmäisenä lokikirjaan. Tilastoon FTF löytö kirjattiin myös hänen nimiinsä.

Tämä oli meidän ihkaensimmäinen FTF metsästys! Olin vain muutamaa päivää aiemmin kirjautunut geocaching.fi sivustolle, ja koemielessä asettanut palveluun kotikoordinaatit, puhelinnumeron ja maksanut muutaman kolikon. Palvelu lähettää parinkymmenen sentin hinnalla haluamallani etäisyydellä olevista uusista kätköistä ilmoituksen heti, kun kätkö julkaistaan. Näin pääsee mahdollisimman nopeasti liikkeelle ja ottamaan osaa kilpailuun siitä kuka ensimmäisenä kätkön löytää. Etenkin Tampereen kokoisessa paikassa kilpailu on oikeasti todella kova: nytkin ensimmäinen etsijä oli ollut paikalla jo neljä minuuttia hälytyksestä, ja ilman koordinaattien heittoa ei meillä olisi ollut oikeastaan mitään mahdollisuuksia, sillä olimme kätköpaikalla vasta reilun vartin päästä hälytyksestä. Hieno ja jännittävä kokemus, ja oli hauska tavata uusia kanssaharrastajia, joihin muuten törmää niin harvoin. Varmasti lähden pinkomaan heti seuraavastakin hälytyksestä, vaikka keskellä yötä! Ja mikä parasta, Mikko on samaa mieltä! <3 Aion myös kesälomalla siirtää koordinaattejani aina sen mukaan missä kulloinkin olen. Olisi hienoa logata FTF esimerkiksi Kärkölästä tai Joensuusta, etenkin kun ensinmainitusta saa napattua alle auton, ja pääsee kilpailemaan vähän suuremmallakin alueella.

Saa nähdä, millainen kilpailu Kärkölässä purkeille yleensä on. Selasin muutamien Kärkölän kätköjen lokeja, ja näytti siltä että jaetut FTF:t olivat harvinaisia, mutta vähintään julkaisua seuraavana päivänä oli ensimmäinen loggaaja käynyt purkilla. Itse olen jättämässä kätkön Kärkölään Koukunmaalle paikkaan, joka on itselle yhtäaikaa todella tuttu ja samalla oikeastaan aika tuntematon. Yhteistyössä maanomistajan kanssa tehdään alla näkyvän kuvan esittämälle alueelle kätkö, joka kertoo ettei kyseessä ole mikä tahansa "punainen lato".

Kuva Googlen Street Viewistä
Ihan kohta alkaa jo ollakin aika sen oman kätkön jättämiseen, ja olen mielessäni pyöritellyt pientä muistilistaa siitä, mitä kätköä jättäessä tarvitsee muistaa hankkia/tehdä. Lista näyttää itsellä tällähetkellä seuraavalta (ruksatut ovat hoidettu).


 • Kiinnostava kätköpaikka, jossa kätkön huolto hoituu nopeasti, ja jonka lähellä ei ole 160m säteellä muita kätköjä [x]
 • Kätköinfotuloste []
 • Maanomistajan lupa [x]
 • Kätkön kuvaus [ ]
 • Purkki [x] 
 • Purkin viimeistely []
 • Lokikirja []
 • Kynä [x]
 • TB []
 • Minirip-pussi lokikirjalle []
 • Kuivatuspussit [] (työn alla)
 • Kätkön koordinaatit []


Kuivatuspussit aion rakentaa itse vanhoista sukkahousuista ja äidin vahingossa ostamasta kissan kristallihiekasta (joka on siis käytännössä silikaattirakeita). Aion siis pussittaa tuota hiekkaa pieniksi pussukoiksi, jotka ajavat käytännössä saman asian kuin ne pienet pussit, joita joskus tulee joidenkin tavaroiden pakkausmateriaaleissa. Minä en edes tiedä mistä niitä saisi ostaa! Kätköinfoseloste täytyy vielä tulostaa. Kyseisessä lapussa kerrotaan lyhyesti, mikä on geokätkö, siltä varalta että harrastusta tuntematon löytää purkin. Purkin viimeistely tehdään ihan viimeiseksi - usein purkkeihin kirjoitetaan päälle, että kyseessä on geokätkö eikä roska.

Tästä tulee Regular kokoinen purkki, koko reilun litran.
En tiedä teenkö omalleni näin, sillä en vielä tiedä tuleeko kätkön ympärille joku lisäkuori päällysteeksi. Toisaalta, paikka ei myöskään ole sellainen jossa kätkön olemassaolosta tietämättömät keräilisivät roskia pois. Nettisivuille tuleva kätkön kuvaus pitää pohtia maanomistajan kanssa kasaan - hänellä on paikan historiasta enemmän tietoa kuin minulla. Mikäli ehdin kehitellä, olisi kiva saada purkkiin myös travelbugi. Olisi hienoa nähdä, miten pitkälle se ihan omilta kotikulmiltani pääsee maailmaa kiertämään! Kätkön koordinaattien hankinnassa pitää kyllä käyttää useampaa laitetta tai ainakin sovellusta varmuuden vuoksi, ja mitata useaan otteeseen, ettei mennä metsään niiden kanssa..

Linkkaan tänne kätkösivun heti kun kätköni on julkaistu, mutta en paljasta enempää siitä, miltä se tulee näyttämään, tai missä se tulee olemaan, tai millainen tarina sillä tulee olemaan, jos vaikka joku lukijoista tahtoo käydä sen hakemassa;) Varmasti jännää seurata, että koska ensimmäinen loggaaja käy purkilla!

(Pian lupaan taas kirjoitella enemmän! Ostin mm. kameraani vihdoin lisäsalaman sisäkuvaukseen, ja olen testimielessä kuvannut kissoja. Kämppä on kuitenkin muuttosuunnitelmien takia ihan kauhea kaaos, joten ei niitä kuvia kehtaa julkaista kun taustalla on katastrofi. Muutostakin on kerrottavaa, ja ratsastustunneista jne.)

2 kommenttia: