maanantai 14. lokakuuta 2013

Pieni avautuminen

Eilen palailin bussilla Tampereen keskustasta kotiin, kun näin Viinikan monikaistaisessa liikennehärdellissä seikkailemassa yksinäisen kissan. Puhtaan valkoinen ja pitkäkarvainen ja selvästi aikuisen kokoinen. Jonkun oma se selvästi oli, ei pitkäkarvainen ja puhtaanvalkoinen kissa olisi noin siisti, jos jatkuvasti syyssäässä joutuisi ulkona olemaan. Mainitsin asiasta kaverille, jonka kanssa pohdittiin että pitäisiköhän jotain tehdä. Sosiaalisen median kautta löysimme toisenkin näköhavainnon tästä samaisesta kissasta samalla alueella. Siitä oli noin kaksi tuntia, joten kissa oli kahden tunnin sisällä nähty tuolla paikalla ainakin kahdesti. Ilmoitusta vastaavannäköisestä kadonneesta kissasta ei oltu tehty.

Tuon punaisen palleron kohdalla se kulki.
Ja pakkohan meidän oli sitä lähteä etsimään. Jos se oli pari tuntia pyörinyt samalla alueella, olisi mahdollista että se olisi siellä edelleen. Ja jos minulta olisi lemmikki kateissa, tahtoisin ehdottomasti että joku sen noukkisi kyytiin turvaan jos sattuu näkemään. Viinikan liikennekaaos (kai ne sitä liikenneympyräksi kutsuu?) ei todellakaan ole kissan paikka. Ja jos kyseessä olisi ulkoileva kissa, omistajaa varmasti (toivottavasti) kiinnostaisi, mihin kattiparan reviiri ulottuu.

Moni uskoo, että kyllähän se kissa autoja osaa varoa, ja maalla se nyt vielä voikin onnistua, mutta jos tuossa liikennesekasotkussa on hmisetkin välillä ihan hukassa, niin entäs sitten kissa? Se ei ymmärrä liikennesääntöjä, se ei tiedä mistä suunnasta autot missäkin kohtaa tulevat, tai mihin ne ovat kääntymässä. Se ei osaa arvioida nopeuksia, ja nelikaistaisen tien ylittäminen vaatii jo paljon enemmän tuuria kuin kapean maalaishiekkatien. Ja entä jos se onnistuukin siinä, ja eksyy vaikka ympyrän keskelle? Silloin on edessä toinen samanmoinen ylitys, jolloin ei ehkä enää käykään tuuri.

Kissa voi myös rynnätä saaliin perässä autotielle. Tuolla alueella liikkuu rutkasti oravia, ja tarpeeksi innokas ja leikkisä kissa voi rynnätä tielle ihan vaan tuulen riepottaman puunlehden perässä. Tai mitä jos kissaa vastaan tulisi omistajansa ulkoiluttama koira, ja kissaparka pelästyisi ja pakenisi tielle? Tuo kissa saattoi ehkä olla omin lupinensa karannut, mutta kuulemma alueella liikkuu myös läheiseltä omakotitaloalueelta irti luvan kanssa päästettyjä kissoja. Siis, ihan oikeasti joku päästää kissansa vapaaksi tuollaisella alueella. Miksi?

Kissan edessä avautunut näkymä. Turvallista?
Emme koskaan löytäneet tuota kyseistä kissaa, emme elävänä emmekä onneksi myöskään raatona ainakaan niistä puskista jotka tutkimme. Liikenne oli vielä iltamyöhällä niin kova, ettemme uskaltaneet juosta ympyrän keskellä olevien pensaiden luokse niitä tutkimaan. Kuvastaa hyvin sitä, miten kiipelissä kissa tuolla olisi. Ihmiset sentään ymmärtävät liikennevalojen ja ajosuunnan päälle. Toivottavasti tuo kissa pääsi turvallisesti kotiinsa..

On meilläkin maalla ollut (ja on vieläkin) vapaasti ulkoilevia kissoja. On siinäkin riskinsä, mutta kaupunkialueella, saati sitten tuollaisen liikennerysän keskellä, riskejä on kyllä monikymmenkertaisesti. Onhan se helppoa, kun kissa tekee tarpeensa ulos, ei vaadi niin paljon aktivointia ja seuraa kuin sisäkissat, ja metsästää osan ruoastaankin itse. Itse en kuitenkaan kestäisi ajatusta, että rakas lemmikkini saattaisi koska tahansa ollakin jäänyt auton alle, enkä edes tietäisi siitä välttämättä moneen tuntiin. Eikä autot edes ole ainut paha. Jotkut vinksahtaneet ihmiset ovat levitelleet täällä maastoon rotanmyrkyllä tai vastaavalla myrkytettyjä makkaranpalasia koirille. Mitä jos kissa söisi sen? Ahne kissa voi myös pudota vaikka auki jätettyyn taloyhtiön roskikseen (ne Molokit on aika syviä!), jumittaa päänsä säilyketölkkiin tai tehdä jotain muuta, jonka seurauksena kissaparka ei pääse enää kotiin.

Kissa voi tulla "aina illaksi kotiin" kunnes se ei sitten enää pääsekään. Ja silloin omistaja ei voi tietää missä se on, ja tarvitseeko se mahdollisesti eläinlääkäriä. Miten omistaja voi pitää huolta lemmikistään, jos ei edes tiedä missä se on? Älkää nyt hyvät ihmiset päästäkö lemmikkejänne vapaasti tuollaiselle alueelle! Toivottavasti tuokin seikkaileva kissa pääsi turvallisesti kotiin..


3 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Niinpä :( Toivottavasti kattiparka pääsi kotiin!

      Poista
  2. Tampereella asuvana olen törmännyt samaan ongelmaan. Kerrostalomme pihapiirissä - alle 100 metriä Sammonvaltatiestä - kuljeskelee epäsäännöllisesti ainakin kolme kissaa. Samoin kävelylenkeillä on tullut bongattua kissoja milloin mistäkin Tampereen kolkasta. Vaikken kannata vapaana ulkoilevia kissoja maallakaan, pääni kyllä uhkaa välillä posahtaa huolesta noita kuljeskelijoita katsellessa.

    VastaaPoista