Tässä se nyt tulee, pitkään valmisteltu toivepostaus geokätköilystä!
Geokätköily on harrastus, jossa pääsee näkemään tuttua ympäristöä uusista näkökulmista, ja tutustumaan uusiin paikkoihin aarteenmetsästyksen hengessä. Kätköjä on lähes kaikkialla. Lähipuistossasi saattaa olla yksi, saatat joka päivä kävellä toisen ohi ja se metsässä tapaamasi siirtolohkareiden alle kurkistellut hiippari saattoi olla etsimässä kolmatta. Kätköjä on monenlaisia, mutta niitä yhdistää se, että ne ovat piilossa ja niitä pitää etsiä. Perinteinen kätkö on maastoon piilotettu purkki, josta löytyy vähintään kynä ja lokikirja, johon löytäjä voi kirjoittaa nimensä. Etsiminen on haaste, ja on palkitsevaa saada kätkö etsinnän jälkeen hyppysiinsä. Nokkelasti piilotettu kätkö tai mielenkiintoinen kätköpaikka ovat hienoja löytöjä, ja kätkön etsiminen tuo vaihtelua tavalliseen lenkkeilyyn. Eikä muuten edes tunnu liikunnalta! Kätköilyä voi harrastaa yksin, kaverin kanssa, porukassa, tai vaikka koiran tai lasten kanssa. Eikä mene kauaa, kun jo yllättää itsensä pohtimasta oman kätkön jättämistä jonnekin!
|
Kätkömaisemia kesäillassa |
Geokätköily on kansainvälinen harrastus, ja pyörii
Geocaching.com palvelun kautta. Kaikki kätköt löytyvät sieltä, ja sinne rekisteröitymällä saa niiden etsimiseen tarvittavat tiedot. Myös löydökset rekisteröidään kyseiseen palveluun, jossa käyttäjät pitävät kirjaa löytämistään ja piilottamistaan kätköistä, ja kommentoivat niitä. Oman lähiseutunsa kätköjä voi etsiä
täältä kartalta. Tuplaklikkauksella zoomaa :) Kätköjä on todella monenlaisia, ja vaikeusastekirjo on laaja: on sellaisia jotka voi löytää vaikka pyörätuolin kanssa, ja sellaisia joiden hakeminen edellyttää pidempää patikkaretkeä, ja vaikkapa kiipeilytaitoja. Jokaiselle löytyy varmasti sellainen kätkö, joka on kiva etsiä ja löytää.
Kätkötyypit
Kätkötyyppejä on useita, mutta alla on lueteltu yleisimmät, ja esitetty niiden symbolit kätkökartalla.
Traditional Cache: Perinteiset kätköt ovat geokätköilyä yksinkertaisimmillaan ja perinteisimmillään. Kätköllä on koordinaatit, ja koordinaattien osoittamasta pisteestä löytyy purkki, jossa olevaan lokikirjaan voi löytäjä kirjoittaa nimensä. Tämä on ehdottomasti yleisin kätkötyyppi, ja ehdottomasti aloittelijaystävällisin.
Multicache: Multikätköt edellyttävät, että kätköilijän on ensin löydettävä jokin tietty paikka (tai useampi), jo(i)sta löytyy vihje lopullisen kätköpurkin sijainnista. Vain ensimmäisen vihjepaikan koordinaatit on annettu, ja loput on selvitettävä vihjeiden perusteella. Vihje saattaa vaikkapa olla portaiden määrä koordinaattien osoittamassa kohdassa, tai kätkön piilottajan piilottama pieni vihjeen antava esine, josta löytyy esimerkiksi koordinaattien loppuosa. Ohjeet löytyvät kätkön kuvauksesta. Välimatka vihjeen ja kätkön välillä saattaa olla pitkäkin.
Mystery cache: Mysteerikätkölle kätköilijä saa vain suuntaa-antavat koordinaatit, jotka näyttävät suunnilleen missä kaupunginosassa kätkö on. Näiden koordinaattien osoittamasta paikasta ei yleensä löydy mitään. Tarkat kätköpurkin koordinaatit saa ratkaisemalla kätkön kuvauksessa esitetyn mysteerin, ja mysteerit voivat olla joskus todella vaikeita. Niitä on monenlaisia, ja osalle on tarjolla tarkistusohjelma josta voi tarkastaa laskunsa tulokset ennen kuin lähtee maastoon. Tätä ei ehkä kannata ottaa ensimmäiseksi kätköksi.
Earth cache: Maapallokätköissä ei ole mitään etsittävää purkkia, vaan "kätkönä" on kohde itsessään. Kätköä ei logata löydetyksi kirjoittamalla lokikirjaan, niinkuin tavallisesti, vaan tekemällä jokin tehtävä. Tehtävänä voi olla esimerkiksi kuvan ottaminen itsestään kyseisessä paikassa, tai johonkin sellaiseen kysymykseen vastaaminen, johon voi vastata vain paikanpäällä käynyt. Nämä kätköt ovat usein kohteissa, joissa on paljon nähtävää.
Miten aloittaa, välineet?
|
c:geo androidille |
Kätköilyn aloittamiseksi tarvitset käyttäjätunnuksen geocaching.com palveluun, sekä jonkin sellaisen laitteen, jolla voi nähdä omat koordinaattinsa, ja vielä parempi jos se osaa navigoida ja ohjata oikeaan suuntaan. Esimerkiksi moniin älypuhelimiin löytyy ilmaiseksi geokätköilyyn tarkoitettuja sovelluksia. Jokaisella kätköllä on omat koordinaatit, ja vain hyvin helpot kätköt ovat järkevästi löydettävissä ilman niitä. Itse käytän c:geo nimistä sovellusta Androidille, mutta ainakin iPhonelle ja joillekin WindowsPhonen versioille on myös olemassa ilmaisia ja maksullisia sovelluksia.
En ala niitä tässä luettelemaan koska niitä on paljon, mutta google osaa varmasti kertoa juuri sinun laitteellesi sopivan sovelluksen. Joissakin karttapalveluissa on mahdollista etsiä koordinaattien avulla, joten tulostettukin kartta saattaa olla hyödyksi jos älypuhelinta tai muuta GPS laitetta ei ole saatavilla. Näitä en ole kokeillut.
GPS laitteen lisäksi tarvitset lähinnä kohdemaaston ja sään mukaisen pukeutumisen (joskus kumisaappaat voivat olla valttia, eikä kesämekossa kontata kallioluoliin jne.) Kynä kannattaa napata taskuun siltä varalta, ettei kätkössä ole omaa, ja taskulampusta on etenkin hämärissä hyötyä.
Ensimmäisen kätkön valinta
Valitse kartalta kätkö sopivalta alueelta ja tarkasta sen oma sivu (
esimerkki). Suosittelen aloittamaaan tavallisella kätköllä, sillä sellaisten etsiminen on melko suoraviivaista ja helppoa. Kätkön valinnassa olennaista on sen sijainti, vaikeusaste, koko ja viimeinen löytöpäivä/kommentti.
|
Difficulty 3,5 ja Terrain 4 |
Geocaching.com sivustolla esitetään maaston (Terrain) ja itse kätkön vaikeusaste (Difficulty) asteikolla 1-5, joista 1 on helpoin. Nämä ovat lähinnä suuntaa antavia, sillä ovat kätkön jättäjän laatimia ja vaihtelevat aika paljonkin. Kannattaa kuitenkin valita ensimmäiseksi kätköksi esim. tason 1 tai tason 2 kätkö. Sijainniksi kannattaa valita itselle tuttu alue, sellainen josta tietää millaista maastoa on luvassa. Jos on vaihtoehtoja, kannattaa valita sellainen maasto josta arvelisit kätkön löytämisen olevan helppoa. Esimerkiksi kallionjyrkänteillä on paljon hyviä koloja kätköille, mutta sen etsiminen voi olla hankalaa tai jopa vaarallista. Jos taas paikalla on sopivia piiloja kymmeniä, menee niiden tonkimisessa aikaa.
Ensimmäistä (ja vielä kymmenettäänkin) kätköä valitessaan kannattaa lukea kätkön kuvaus ja sen saamat viimeiset kommentit, ja tarkastaa että kätkö on löydetty lähiaikoina. Olisi kurjaa etenkin ensimmäisen etsinnän kohdalla, jos pitkän etsimisen jälkeen täytyisikin todeta että kätkö on kadonnut tai rikkoutunut. Kommenteista ja kuvauksesta voi saada myös esimerkiksi vinkkejä.
Kätköjä on monen kokoisia ja näköisiä, ja ne lajitellaan neljään ryhmään. Mitä isompi kätkö on, sen vaikeampi se on piilottaa, ja sitä vähemmän mahdollisia piilopaikkoja sille maastosta löytyy. Siksi ei ehkä kannata valita ensimmäiseksi kätköksi microkokoista kätköä, jos valinnanvaraa on. Nämäkin on vain suuntaa-antavia, sillä olen useammankin regulariksi merkityn kätkön todennut oikeasti alle litran vetoiseksi.
Alla listaus eri kokoluokista ja niiden määrittelyistä.
Micro - Alle 100ml. Esimerkiksi filmirullakotelo tai vastaava pieni purkki/rasia, jossa yleensä on vain kynä ja pieni lokikirja.
Small - 100ml - 1L. Tällaiseen mahtuu jo esineitäkin.
Regular - 1L - 20L. Tämä voi olla jo vaikkapa kenkälaatikon kokoinen, tai reilun litran kokoinen pakasterasia.
Large - 20L tai enemmän. Esimerkiksi iso ämpäri.
Other - Jotain muuta, katso kätkön kuvaus.
Esimerkkejä erikokoisista kätköistä:
|
Regular |
|
|
Iso small |
|
|
Small |
|
|
Regular |
|
|
Small |
|
|
Micro |
|
Kätköä hakemaan
Sitten siihen hauskaan osuuteen! Kun kätkö on valittu, ja siihen liittyvät tiedot otettu mukaan esimerkiksi puhelimessa, on aika lähteä liikkeelle. Tässäkohden puhun vain perinteisistä kätköistä. GPS laitetta ei välttämättä ihan kotiovelta kannata laittaa päälle, jos pelkää akun loppuvan kesken, mutta se kannattaa kuitenkin tehdä tarpeeksi ajoissa, että se on ehtinyt ottaa yhteyden siihen mennessä kun sitä tarvitaan. Sitten vaan matkaan, ja oikeaa koordinaattipistettä hakemaan. Alla on kuvasarja taannoisesta kätköilykierroksesta, jonka kuluessa haettiin kolme kätköä eteläisestä Hervannasta. Kätköt olivat
Ruskon maankaatopaikka,
Sammakkojärvi ja
Lake Hervanta. Jos haluat joskus hakea nämä kätköt, etkä halua spoilaantua, älä avaa pieniä kuvia isoiksi.
|
Hetkinen, eikö tän pitänyt olla maankaatopaikka? |
|
Nyt aletaan olla niin lähellä että pitää kaivaa gps esiin...
Difficulty: 2,5, Terrain: 2 |
Kun alat olla kätköpaikan lähistöllä, kannattaa katsoa kuinka kaukana kätkö laitteesi mielestä on, ja mikä on sen tarkkuus. Oheisessa kuvassa näkyy, että kätkö on n. 9m päässä ja tarkkuus on n. 5m, mikä tarkoittaa, että se voi olla neljän metrin tai jopa neljäntoista metrin päässä. Kun etäisyys on pienempi kuin tarkkuus, ei enää kannata täysin luottaa GPS:n osoittamiin suuntiin, vaan alkaa tarkkailla ja tutkia maastoa. Kannattaa etsiä myös vähän GPS:n osoittamaa pistettä kauempaa, sillä ne eivät aina ole täysin tarkkoja.
Jo muutaman löydetyn kätkön jälkeen alkaa kehittyä jonkinlaista kätkösilmää. Mahtuisiko läheisen kiven koloon jotain? Onkohan nuo kivet tuossa luonnostaan, vai aseteltu tuohon tuollatavalla, kuuluukohan tuo puunkappale oikeasti maastoon? Kätköjen täytyy olla hyvin piilotettuja, sillä jos sivulliset löytäisivät niitä helposti, joku saattaisi tuhota tai siirrellä niitä. Tästä syystä kätkö kannattaa myös etsiä niin, ettei kukaan näe. Uteliaat voivat mennä tonkimaan ja tuhoamaan kätköä, ja etenkin kaupunkialueella, jos nyt ei Suomessa sentään, kannattaa myös välttää näyttämästä epäilyttävältä. Suurkaupungeissahan joku voi luulla sinun jättäneen kätköpaikalle vaikka pommin...
|
Bongaa kätkö! |
Hyviä tapoja etsiä kätköä huomaamattomasti on ottaa mukaan koira, tai vaikkapa kamera. Koiran kanssa on ihan luonnollista kyykkiä puskissa, ja on sitä ennenkin nähty hassuja kuvaajia ottamassa valokuvia kivistä ja sammaleista. Tai ehkä nekin olivat kätköilijöitä..:D Kännykän räpeltäminen on myös oiva tekosyy seisoskella jossain puiston nurkalla odottamassa sopivaa hetkeä kätkön nappaamiseen, ja näköalapaikalla voi istahtaa epäilemänsä kätköpaikan viereen istumaan ja muka ihailemaan maisemia. Ja jos joku yllättää, niin aina voi esittää pudottaneensa jotain! Todellinen velmu tietysti pudottaisi jotain tahallaan, että pääsisi kumartumaan ilman ihmettelyjä ja kurkkimaan vaikka puiston penkkien alle... Iltahämärissä kätköjä on ehkä vaikeampi löytää, mutta jästejä liikkuu vähemmän. Ja metsissä olevat kätköt saa yleensä logata ihan ilman häiriötekijöitä.
|
Matka seuraavalle kätkölle voi alkaa! |
|
Kumisaappaat oli ihan hyvä idea... |
Jos kätkö ei millään ala löytyä, kannattaa turvautua vihjeisiin. Kannattaa lukea kätkön kuvaus ja vihjeet uudelleen, ja selata kommentteja ja käyttäjien lisäämiä kuvia. Onko muilla kenties ollut vaikeuksia, tai onko kätkölle annetut koordinaatit hieman pielessä? Kärsivällisyyttä etsintöihin, eiköhän se kätkö sieltä sitten pian löydy! Ja jos alkaa turhauttaa, niin aina voi luovuttaa (kunhan ei liian nopeasti!) ja kokeilla jotain toista kätköä myöhemmin. Ei tätä kannata hampaat irvessä harrastaa.
|
"Tää osoittaa tuonne vastarannalle" |
|
Maisema Sammakkojärveltä |
|
Viimeinenkin löytyi!
Difficulty 2, Terrain 3 |
Kätkö löytyi!
|
Nimet lokikirjassa |
Onneksi olkoon! Kun kätkö löytyy, kirjoita nimesi ja päivämäärä kätköstä löytyvään lokikirjaan. Varo ettei sinua huomata, ettet vahingossa ohjaa sivullisia kätkölle tekemään tuhojaan. Kätkömaailmassa heitä kutsutaan jästeiksi. Tämän jälkeen voit sulkea kätkön, ja piilottaa sen hyvin sinne mistä sen otitkin. Älä siirrä kätköä! Löydöksen jälkeen sen voi myös rekisteröidä eli "logata" internetissä kätkön sen omalta sivulta löydetyksi. Kätkön jättäjää on kohteliasta kiittää kätköstä, ja jos kätkössä oli jotain vialla (purkki rikki tms) niin siitä on hyvä ilmoittaa. Olet löytänyt ja logannut ensimmäisen geokätkösi, ja voit palata kotiin :) Tai lähteä hakemaan uutta!
Jos kätkössä on esineitä, niin voit ottaa yhden mukaasi, jos jätät jotain niiden tilalle kätköön. Näillä ei ole varsinaista merkitystä harrastuksen kannalta, eikä niitä merkitä mihinkään. On kuitenkin aina kiva nähdä, mitä eri kätköihin on laitettu, ja jotkut jopa keräilevät näitä. Jotkut kätköt on myös suunniteltu tiettyjen pienten esineiden, esimerkiksi plektrojen, vaihtoon. Se on yleensä ilmaistu kätkön kuvauksessa.
Mikäli kätkössä on GeoCoin tai Trackable, niillä on tehtävä. Geocoin on kolikko, jossa on yleensä jokin kätköilyyn liittyvä aihe ja koodi. Trackable on jokin esine, jonka tunnistaa siitä, että siinä on samanlainen koodi. Koodin voi kirjata geocaching.com sivustolle, jonka jälkeen trackablen tai geocoinin voi siirtää kätköstä toiseen. Kolikolle tai esineelle voi olla asetettuna tavoite (esim. kiertää tietyn alueen kätköt), jota sinä voit edistää. Muista aina kirjata, että otit esineen kätköstä, ja mihin kätköön sen myöhemmin siirsit. Älä ota näitä mukaasi, jos et ole aikeissa jatkaa kätköilyä lähiaikoina! Ne ovat jonkun harrastajan liikkeelle laskemia kiertolaisia, ja hän haluaa varmasti seurata, mihin oma esine on matkustanut, ja nähdä sen matkan jatkuvan.
Toivottavasti tästä postauksesta oli jotain apua aloitteleville kätköilijöille, ja toivottavasti sain innostettua muita mukaan! :) Jos tulee jotain mieleen, mitä tähän voisi täydentää, niin vinkatkaa kommenteissa.
Lisätietoja:
http://www.geocaching.com/ &
http://www.geocache.fi/
Onnistuin muuten vahingossa deletoimaan sen postauksen missä esittelin parvekkeensiivoustani... meh :( Tälläkertaa ei tule kissakuvia, mutta seuraavassa postauksessa kerron, millaisen seikkailun Viima viikonloppuna suoritti :P Ja mihin kissalapsukaiset ensiviikonloppuna joutuvat!