perjantai 3. toukokuuta 2013

Kissojen kulut: ruoka ja hiekka

Päätin huhtikuun alussa alkaa huvikseni laskea kissojen kuukausikuluja nyt kun pentuajan kulupiikki alkaa tasoittua. Toki ostan nytkin isoissa erissä sapuskaa ja hiekkaa, joten koetan näissä kululaskelmissa ottaa huomioon nimenomaan sen kissojen oikeasti kuluttaman määrän enkä sitä määrää mikä kerralla aina tulee ostettua. Iso tilaus tietysti nostaa sen tilauskuukauden kuluja suuresti, mutta tasoittuu sitten ajan kanssa, kun ei niitä isoja tilauksia jatkuvasti tehdä, mutta isossa köntässä saa yleensä halvemmalla. Tämä postaus sisältää jälleen lähinnä kuivaa asiaa ja numeroita :)

 Ruokaa niin että hyllyt putoilee, ja yksi ahne niitä vahtimassa.

Ruoka

Kissat siirtyivät maaliskuun lopussa penturuoalta tavalliselle ruoalle, mikä tarkoitti pudotusta ruokintakuluissa. Käyttämämme Miamor merkkinen penturuoka maksoi ostettaessa tarjouksesta n. 5€/kilo, kun taas Bozita-ruoka, johon nyt siirryttiin, maksoi alennuksineen reilu 3€/kilo. Se on todella halpa hinta hyvälaatuisesta viljattomasta ja kasvittomasta kissanruoasta, mutta toisaalta ei tunnu maistuvan näille kissoille kovin hyvin. Tämän erän jälkeen varmaan vaihdetaankin merkkiä, tai lisätään raakaruokinnan osuutta. Tai molempia. Todennäköisesti tämä kausi on siis ruokinnan suhteen halvimmasta päästä, ja seuraava kissanruokamerkki tulee olemaan Bozitaa kalliimpi.

Ruoka-aikaan kotona :)
Ruokintaohjeen mukaan kissat (kaksi maatiaista, 3kg ja 4kg) saivat sitä yhteensä n. 600g/pvä. Joskus korvattiin toinen ruoka-annos raakalihalla tai kissantonnikalalla. Raakaruokintapäivinä kissat saavat myös Multicat kissojen vitamiinivalmistetta, ohjeen mukaan 1 tabletti/2kg. Joskus silloin tällöin kissat saivat Multicatia muutenkin, mutta yleensä sitten pienemmällä annostuksella.

Ruokakuluihin meni kuukauden aikana kahdesta kissasta rahaa n. 60€.

Eriteltynä 40 Bozitatölkkiä (n. 1,15€/tölkki), 12 Latz annospussia (n. 0,3€/pussi), n. 200g päiväysvanhaksi menevää kalaa alennuksesta, 300g kanankauloja, ja 2 kissantonnikalapurkkia (0,6€/purkki), muutama kourallinen Bilanx kissan kuivaruokaa, sekä kaksi kananmunankeltuaista ja n. 20 Multicat tablettia.


Multicat kissanvitamiinipurkki (120 tablettia) maksoi 4.4. tehdyn tarkistuksen mukaan apteekista 12,45e, Mustista ja Mirristä 14,90e,  eläinklinikalta alle kympin (tarkkaa summaa en päässyt tarkistamaan). Kannattaa siis tosissaan katsoa mistä ostoksensa tekee. Tässä kuussa en madottanut kissoja, sillä sisäkissoilla matojen riski on vähäisempi. Madotan kissat jos oireita ilmenee, tai sitten syksyllä kun valjaissaliikkumiskausi alkaa olla ohitse.

Tuo summa on ihan yllättävän vähäinen! Odotin ainakin pariakymppiä enemmän, ja yllätys oli toki positiivinen. Suuri merkitys on kuitenkin sillä, että mistä ruoat hankkii - meillä on AINA syöty tarjousruokia. Laadukkaita toki, mutta aina tarjouksista. Zooplus.comin tarjoukset kannattaa hyödyntää, ja tarpeeksi suuriin ostoksiin saa ilmaisen kotiinkuljetuksenkin.

Hiekka

Meillä on pitkällisen säätämisen jälkeen valittu kissanhiekaksi Tigerino Canadan hajustamaton hiekka, joka maksaa n. 1e/kg isoissa erissä tilattuna. Helmi-maaliskuun aikana ostin yhteensä 90kg hiekkaa (6 pussia), joista näiden kahden kuukauden aikana käytettiin n. 37kg (2,5 pussia). Tässä pitää ottaa huomioon se, että hiekkalaatikon ensitäyttöön meni yksi kokonainen pussi (15kg). Vasta sen jälkeen voi alkaa laskea kuinka paljon hiekkaa oikeasti menee kuussa, kun uutta hiekkaa pikkuhiljaa täydennetään pois kerätyn likaisen hiekan tilalle. Laatikkoa toki pestään silloin tällöin mutta pesun jälkeen vanha siivilöity puhdas hiekka laitetaan pestyyn laatikkoon takasin. Hiekka vaihdetaan kokonaan uuteen harvemmin.

Vastasiivottu hiekkalaatikko!
Huhtikuussa hiekkaa kului kahdella kissalla n. 15kg, eli yhden pussin verran. Hiekkakuluja tuli siis kuukaudessa n. 15€.

Kuun lopussa tosin laatikon pesun jälkeen täytin hiekkalaatikon aika täyteen, joten hiekkaa tarvitsee seuraavan kerran lisätä vasta useampi päivä toukokuun puolella, joka taas vähentää toukokuun hiekankulutusta hieman. Tämä summa oli aikalailla odotusten mukainen. Esimerkiksi aiemmin käyttämämme Pirkan Ultra kissanhiekka oli hinnaltaan halvempaa, mutta sitä kului paljon nopeammassa tahdissa, n. 20kg kuussa, eli n. 19€. Ero kuukausihinnassa ei ole kummoinen, mutta säästöä se on silti, ja pidän Tigerino Canadan käyttöominaisuuksista ja tuoksuttomuudestakin enemmän. Kyseisen hiekan saa myös kotiovelle Zooplussalta.

Hiekkakuluihin voi tietysti vaikuttaa moni asia, ja se on aika kissakohtainen juttu. Jos hiekkaa on laatikossa liian säästeliäästi, myös se vaikuttaa, ja hiekkaa alkaa itseasiassa kulumaan nopeammin. Jos hiekkakerros ei ehdi imeä kosteutta ennen kuin se valuu laatikon pohjalle, se leviää siellä tahmeaksi laajaksi kerrokseksi, ja sen poistaminen on sekä epämiellyttävää, että hiekkaa kuluttavaa. Tämä on kokemukseni paakkuuntuvasta hiekasta, paakkuuntumattoman hiekan ominaisuuksista en osaa sanoa mitään.

Yhteenveto

Kahden kissan kuukausittaiset kulut jäivät yllättäen reilusti alle 100€, johon olin varautunut laadukkaan hiekan ja ruoan takia. Ilmeisesti tarjouksien metsästäminen on kannattanut! Tämä kuukausiseuranta kannattaa tehdä toistekin, että vähän pysyy kärryllä siitä miten paljon kuvittelee kissoihin rahaa käyttävänsä.

2 kommenttia:

 1. Teillähän on ruokaa niin että hyllyt notkuu:D

  Tarjoukset ja könttäostot kannattaa hyödyntää, se kannattaa. Kokemusta on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep ;D Oli Hylly vahingossa väärinpäin ennen ruokien lastaamista niin, että kyllä se tukiensa päällä juuri ja juuri pysyi mutta putosi kun painoa tuli lisää. Petollisesti se mahtuu tuonne kaappiin hyvin miten päin tahansa ja näyttää nopeasti katsottuna ihan hyvältä, mutta ei se hylly olekaan neliö, vaan senttiä vaille! Sit eikun vaan ruoat pois kaapista ja asettelu uusiksi :D

   Poista