keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Kevätmetsä ja uudet vermeet

Kuten edellisessä postauksessa kävi ilmi, Viima joutuu nyt laihdutuskuurille. Ensimmäinen askel on selkeä: liikunnan lisääminen. Koska Myrsky osaa kulkea valvotusti pihalla kiltisti vapaana, se on saanut paljon enemmän liikuntaa, kuin Viima, jota ei voisi kuvitella päästävänsä pihalla irti ikipäivänä. Molemmat ovat kuitenkin myös kokeneita valjastelijoita, ja silloin kun ulos lähdetään, saatetaan tehdä pidempiäkin lenkkejä - ja juosta kotiinpäin niin kovaa, että alkaa läähätyttää! Alla on video metsäseikkailusta kuukauden takaa. Kyseinen metsä on meiltä ehkä puolen kilometrin päässä, joten lenkistä tuli ihan hyvän mittainen kotipiirissä pyörineiden kotikissojen valjastelumatkaksi.


Videolla kissoilla on valjaissaan kiinni paalinaruviritys, johon päädyttiin kun 3m fleksi ei riittänyt metsässä mihinkään. Se kuitenkin takertui solmuistaan ja lenkeistään kiinni risuihin, eikä siksi ollut ihan kaikkein paras vaihtoehto. Sattumalta ratkaisuksi löydettiin Wuffilta kevyt, pitkä ja halpa koirien jälkiliina. Tuosta listasta tuo vihreä, joka on kaikkein ohuin (ja siten kevyin). Niitä lapattiin kassahihnalle sitten kaksin kappalein. Hihna on muovipäälysteinen ja sileä, eikä siinä ole lenkkejä. Siten se soljuu pusikossa kissojen perässä vähän vaivattomammin - ja mikä parasta, 15m narua riittää jo aika hyvin reippaampiinkin ryntäilyihin. 

Pitkän ja sileän narun voi myös tarvittaessa päästää käsistään, ja antaa kissan vetää sitä hetken perässään (jos vaikka kissa päättää sujahtaa tiheä kuusikon läpi, eikä emäntä mahdu perässä). Tätäkin kokeiltiin, ja se sujui hyvin. Kiinniottoa välttelevä Viimakin päästää sentään tarpeeksi lähelle, että 15m narusta saa sen hyvin kiinni - ilman että kissa huomaa irti edes olleensa. Paalinaru jäisi aluskasvillisuuteen kiinni nanosekunnissa, jos sen sinne laskisi, ja fleksinkin kanssa emäntä joutuisi konttaamaan pusikoissa tasan samaa reittiä kissan kanssa.Tässä naru on nyt sitten laitettu Viiman valjaisiin kiinni. Lukko on tukeva, ja mietin hetken että onko se jopa liian painava ja kissaa häiritsevä. Käytössä se ei kuitenkaan siltä vaikuttanut. Vasemmalla on esillä Viiman geokätköilykolikko, Myrskyllä on valjaissaan samanlainen (tietysti eri koodilla varustettuna). Jos harrastat kätköilyä, ja törmäät meihin jossain ulkoilemassa, pyydä ihmeessä koodia! Tuosta nyt peitin sen peukalolla, että koodin kirjaisivat vain ne, jotka ovat meidät oikeasti nähneet. Lyhyen käyttökokemuksen perusteella tässä on paras naru ikinä rauhalliseen valjasteluun. Fleksi toki puoltaa paikkaansa edelleen esimerkiksi pyörätien varrella tai muualla ihmisten ilmoilla. Sellaisissa paikoissa kissaa ei halua päästää liian kauaksi taluttajasta, ja sen haluaa saada pysäytettyä nopeasti arvittaessa. Ja toki onhan tuo lukko hieman painava verrattuna tavallisiin kissoille tarkoitettujen hihnojen lukkoihin, joten jos kissat eivät olisi valjaisiin hyvin tottuneita, ne voisivat vierastaa tuota painoa selässä. Me ollaan kuitenkin kovin tyytyväisiä!

Hihnat valmiina reissuun!
Tulevissa postauksissa nämä näkyvät käytössä.

Millaisia ulkoiluvermeitä teiltä löytyy, ja millaisia reissuja teette valjaissa?

10 kommenttia:

 1. Te selvästi Myrsky ja Viima nautitte tuosta metsässä valjastelusta! Se on meistäkin tosi kivaa. Kuljetaan 5 metrin fleksissä. Tosin emäntä marisee kun mennään tiheän kuusikon läpi :D Mutta teillä sekin on jo ratkaistu. Mikä geokätköilykolikko? Tästä voisi olla kiva saada vaikka oma postauksensa; ei olla koskaan kuultu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Metsäseikkailu on ihan parasta! 5m fleksi toimiikin jo varmasti paremmin kuin meidän surullinen kolmimetrinen! Pitkää fleksiä mekin etsittiin kunnes sattuivat nuo liinat kohdalle. Kolikoista kirjoitin postauksen joskus yli vuosi sitten, mutta en nyt sitä löytänyt tähän linkitettäväksi. Tulossa on kesän aikana useampikin geokätköilypostaus, niihin voisinkin lisätä tarkemman kuvauksen noista kolikoista! Kiitos ideasts! Valaistusta asiaan odotettavissa siis jo ehkä ensiviikolla!

   Poista
 2. Ei vitsi tommonen on varmaan kätsy!! Ja wuf on vielä ihan meiä vieressäkin, pitää käydä ostamassa tommoset ennenku mennään mökille :) Kiitos vinkistä!! Mekään ei olla kuultu noista kolikoista ja tahotaan kuulla lisäää!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellainen varoituksensana täytyy antaa, että jos useamman hihnan lätkäisee samaan kasaan, ne ovat helposti solmussa keskenään :D Mutta ihan huikea ulkoiluvaruste kyllä.

   Poista
 3. Olisipa meilläkin metsää lähellä, parasta lenkkeilymaastoa varsinkin kisujen kanssa ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Metsä on kyllä parasta :) Ei tarvi pelätä törmäävänsä polkupyöriin tai lastenvaunuihin!

   Poista
 4. Loistava idea, jos meillä nyt joku taas ulosa jossain vaiheessa suostuisi ja kävelisi noin kiltisti kun teidän videossa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harjoittelulla se lähtee, meillä ainakin :) Aluksi oli hirveän jännää, ja lopulta menee jo emännältä välillä hermo, kun ulos pyydetään jatkuvasti! :D

   Poista
 5. Vaikuttaa todella näppärältä. Äkkiseltään katsoen monet pääkaupunkiseudun eläintarvikeliikkeet pyytää noista noista 20-40e eikä tota Wuffia ole täällä. Ehkä kokeilen Wuffin nettikauppaa. Meillä on vänttiset + flexi 3 metriä ja pihaulkoilua varten 15m naru ja siinä melko raskas lukko molemmissa päissä. Toisella lukolla naru kissaan ja toisella tarvittaessa vaikka pöydän jalan ympäri. Meidän käyttämä naru on vaan aika paksua ja helposti sotkeentuvaa niin toi vois olla parempi.

  Luullaanko Myrskyä koskaan norjalaiseksi tai muuksi pitkäkarvaroduksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos tilaat nettikaupasta, niin ota tuo vihreä! Se on paljon kevyempi kuin nuo paksummat mutta lyhyet narut. Meillä ei olla juuri harrastettu noita narun toiseen pään kiinnittämisiä, sillä Viima osaa käyttää vetovastusta hyväkseen ja peruuttaa ulos tiukoistakin valjaista jos sattuu hoksaamaan tai pelästymään.. Taluttaja (tai irtioleva naru) antaa periksi tarpeeksi nopeasti :D Kyllähän tuokin naru itsensä kanssa helposti solmiutuu, mutta soljuu ympäristössä kivasti.

   Kyllä moni on kysellyt onko Myrsky rotukissa, vaikka se onkin esimerkiksi Norskiksi liian pieni, pyöreäpäinen, ja korvatupsutkin puuttuu:D Siitä ei ole tietoa kuka sen isä on, mutta emä oli ihan tavan lyhytkarvainen maatiainen.

   Poista