maanantai 3. joulukuuta 2012

Täydellisiä ulkojouluvaloja metsästämässä

Kilpavarustelua. 
Tämän talon ohi kuljetaan lähes jokaisella iltalenkillä. Kuva on vähän kehnolaatuinen, Mikon olkapää ei ollut tarpeeksi vakaa jalusta :D Aluksi valoja oli marraskuun alussa vain yhdessä asunnossa, mutta talven edetessä ollaan vähän niinkuin muistipelinä pohdittu että onko tuohon tullut uusi, oliko se viimeksi, ja oliko tuolla parvekkeella viimeksi joku valo mutta onko se nyt sammuksissa. Nytkin tuossa kuvassa ainakin yhdet valot on sammuksissa. Ja tietysti ollaan arvosteltu tuossa ja muissakin taloissa ja pihoissa näkyviä jouluvaloja, ja keskusteltu pitkät keskustelut täydellisen jouluvalaistuksen määritelmästä.

Täydellinen jouluvalaistushan on perinteinen kellertävän lämpimän sävyinen, tai kirkas mutta ei missään tapauksessa sininen. Mielenkiintoista kyllä, ei punaisista valoista tule myöskään yhtään jouluinen tunnelma mutta vihreät valot ovat näyttäneet yllättävän hyviltä etenkin noihin värittömiin yhdistettynä. Moniväriset joutaisivat armottomasti jonnekin sirkukseen, samoin vilkkuvat. Myös kirkkaan ja kellertävän yhdistäminen liian lähelle toisiaan on vähän epätäydellistä. Kirkas toimii parhaiten puissa ja pensaissa, kun taas parvekkeilla ja muilla ei-luonnollisilla alustoilla toimii paremmin lämmin sävy.

Asettelu on myös merkityksellistä. Täydellisin jouluvalaistus on puussa tai pensaassa ja niin että lamppuja on mahdollisimman laajasti. Se, jos valoja on vain kuusen yhdellä sivulla pieni keko, ei ole täydellistä. Täydellisessä valaistuksessa ei myöskään näy, mihin suuntaan se sähköjohto valaistusta kohteesta lähtee. Jos puu on valaistu nätisti, mutta siitä lähtee sen lisäksi valaistu häntä, on se vähän hassua. Kaikki lamput siis kohteeseen eikä välimatkalle, valaisematon sähköjohto häviää pimeään hyvin.

Jos jouluvalo on asetettu liian säännölliseen muodostelmaan (joillakin parvekkeilla näkyy mm. jonkinlaista verkkoa jonka jokaisessa solmukohdassa on säännöllisesti lamppu...), tai liian repsahtaneen näköisesti, ei se ole niin kaunis kuin voisi olla. Etenkin säännöllisissä asetelmissa tuo repsahdus näyttää selkeästi repsahdukselta. Jos valot laittaa alunperinkin harkiten epäsäännölliseen asetelmaan vaikka puun oksille, ei pieni tuulen heilutus tai parin lampun sammuminen haittaa, tai tule edes huomatuksi. Tässä kohden pitää sanoa, että kaikenlaiset valokaapelit ja putket on tässä suhteessa huonoja: niistä näkee heti jos pätkä on pimeänä, ne ovat jo itsessään liian säännöllisiä. Kyllä täydellisessä jouluvalossa pitää ehdottomasti olla valoja toisista irrallaan eikä kokonaan valaistussa putkessa.

Kaikenlaiset lyhdyt ovat aina kivoja, sen sijaan hahmojen suhteen olen nirso. Jos pihalla olevaa valokyhäelmää tarvitsee tuijottaa useamman minuutin verran ennen kuin hoksaa että se esittää joulupukkia, ei se ole kovin hyvä. Hillityt ja selkeät hahmot ovat ihan kivoja, mutta jos mennään amerikkalaistyyliin täyttämään piha valotontuilla, menee kyllä kovaa vauhtia pieleen. Valojen määräkin on tärkeä: liika valaistus ja korostus tekee pihasta vain räikeän ja kadottaa tunnelman.

Onkohan täydellistä jouluvalaistusta edes olemassa? Ei omanikaan ole täydellinen, se on liian kirkas ja kehnosti aseteltu parvekkeen monikulmaisen muodon takia. Mistähän nuo kuvassa esiintyvien parvekkeiden tuuheat valaistukset on saatu, vai onko niissä vaan kiedottu tavallista valosarjaa tiheästi paikalleen?

Pidän muuten suuresti ikkunoissa loistavista kulmakyntteliköistä, vaikkei ne varsinaisia ulkovaloja olekaan. Samoin ikkunatähdet ovat kivoja katseltavia myös ulkoapäin. Harmi että minulla ei ole nyt ikkunan edessä niin korkeaa pöytää että oma kulmakynttelikköni näkyisi ulos asti.. Ikkunatähden asettaminen vaatii myös enemmän pituutta kuin minulta löytyy, ja jonkun kikkailun, koska täällä ei ole verhotankoja, vaan klipsit ja kiskot. Kärkölässä kotona meillä on täydellinen metallinen ikkunatähti: Se valaisee pimeän huoneen niin hyvin, että sen alapuolella penkillä istuessa näkee lukea kirjaa. Sen valo ei kuitenkaan ole liian kirkas, vaan pikemminkin ihanan tunnelmallisen hämyisä. Itselläni on täällä melkein samanlainen, mutta siihen ei saa yhtä kirkasta lamppua. Ei tuollaisia valaisevia ja tukevia ikkunatähtiä taida saada enää mistään.

Onneksi minulla ei ole vielä omaa pihaa :D Täydellisen jouluvalaistuksen suunnitteleminen ja hankkiminen on meinaan ilmeisen vaikeaa. Ei liikaa, muttei liian vähän, ei liian säännöllisesti mutta ei myöskään repsahtaneen näköisesti. Juuri oikea värisävy.. Ja vasta lumi kruunaa jouluvalaistuksen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti