sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Ratsastusta ja saunomista!

Olipa ilta. Kello ei ole vielä yhtätoistakaan ja väsyttää... Tosin viimeöinen kandinviimeistelyvalvominen (ja edellisen yön valvominen samoissa merkeissä) varmasti vaikuttavat myös. Mutta nyt se kandi on palautettu, jätetty tarkastettavaksi, ja valmis! <3

Tänään kävin pitkästä aikaa ratsastamassa. Koko illan idea sai alkunsa siitä, että saksalainen vieras ihmetteli kerhon kokouksessa että miksi suomalaisten ratsastusharrastus on niin epäsosiaalista. Tunnin jälkeen mennään vaan omiin koteihin, kun taas saksassa talliporukka saattaa käydä yhdessä tunnin jälkeen vaikka kahvilla. Mietittiin sitä sitten, että niin, miksei suomessakin sellaista voitaisi tehdä, ja allekirjoittanut meni sitten ehdottamaan että hei varataan tunti jonnekin tallille, ja tullaan sieltä porukalla pitsalle ja saunomaan meille. No, näin tapahtui :P

Kävimme tunnilla Euro-Tallilla, joka oli koko porukalle uusi tuttavuus. Ratsunani oli Fatima niminen tamma, joka oli vähän etupainoinen mutta noin muuten ihan mukava. Tällä olisi kiva ratsastaa useamminkin, sillä tamma ei toiminut ellen istunut ihan just oikein. Tamman kevyt etupaino ja oma taipumus nojata ratsastaessa eteen eivät olleet ihan paras yhdistelmä. Oppisinpahan ainakin jotain sen kanssa. Laukan nostojen kanssa meillä oli vähän kommunikaatio-ongelmia etenkin oikeassa kierroksessa, mutta ei hevosen niskoittelun takia vaan lähinnä siksi että annoin ristiriitaisia käskyjä..

Tunti tuntui tosi lyhyeltä, vaikka täysiaikainen olikin. Mitään suurempaa opetusta ei saatu, lähinnä tehtiin tehtäviä ja joko onnistuttiin tai ei onnistuttu. Jännitystäkin saatiin kun hevoset vähän säikyskeli loppuverryttelyssä ja kaksi ratsastajaa putosi. Positiivinen fiilis kuitenkin jäi tunnista. Opettajana ei ollut kukaan vakiopettaja, vaan saksalaisen (tosin englantiakin puhuvan) ratsastajan takia tuntia veti saksankielentaitoinen tallilainen.

Euro-talli oli hyvin mielenkiintoinen tuttavuus. Ensinnäkin, tallin käytävällä meidät otti vastaan mies. Ei tule ihan heti kyllä mieleen toista tallia, jossa oppilaita olisi opastanut mies. Eri ikäisiä naishenkilöitä kyllä, ja useita, mutta aikuiset miehet on kyllä olleet harvassa, ja jos heitä onkin tallilla näkynyt, niin ovat sitten olleet ennemminkin talonmiehen roolissa, kuin hevosten kanssa. Ehkä en ole vaan käynyt oikeilla talleilla ;)



Toisekseen, tallissa lähes kaikille hevosille laitettiin kahdet loimet päällekäin, hevosilla ei ollut omia jalkasuojia, vaan ratsastaja valitsi suojapinosta vain sopivat, hevoset talutettiin maneesiin riimunnarusta (kiinni kuolainrenkaassa) ja hevosten kavioita kiellettiin puhdistamasta. Hämmentävää, erilaista, odottamatonta. En kerennyt kysymään että miksi näin tehdään, mutta eipä hevoset näyttäneetkään mitenkään tyytymättömiltä oloihinsa. Mutta ehdottomasti yllätti:) Voisin kyllä kuvitella käyväni tällä tallilla joskus toistekin, tykkäsin omistajan rennosta asenteesta meidän sekalaista prorukkaa kohtaan. Olen myös utelias siitä, että miksi nämä toimintatavat on tuolla tallilla niin erilaiset verrattuna muihin.

Tunnin jälkeen palattiin tänne minun kämpälle, ja saunottiin ja juteltiin ja syötiin pitsaa, joten ilta ja postauksen lähettäminen venyi vähäsen. Kyllä se sunnuntain puolella kuitenkin tuli :) Kissalapset saivat myös huomiota, olivat leikitettävinä, ja ryöväsivät pitsaa kun jäivät ilman valvontaa viimeisen pitsasiivun kanssa... Oikein mukava ja onnistunut ilta, ja pitää varmasti tehdä myös uudestaan! Sauna ratsastuksen jälkeen tekee aina hyvvää <3

Kävin myös kävelemässä ensimmäiset hankikävelyt suoraan saunasta paljain jaloin! Parvekkeella tosin vain, että eipä sen kummoisempaa lenkkiä tullut heitettyä, mutta kyllä se mukavasti kihelmöi varpaissa. Jokohan Emmi ja Isi on aloittaneet saman jo tältä vuodelta. Kärkölässä vielä asuessani meni useita vuosia, että kävelin pihasaunasta aina paljain jaloin sisälle, jos vaan oli sen verran lunta ettei hiekka pistellyt tai liannut jalkapohjia.  Kengät oli pelkureille ja juokseminen heikoille. Rauhallista kävelyä sen olla piti :D Parvekkeella ei kyllä päässyt ihan samaan fiilikseen... Mutta joululomalla sitten!

1 kommentti: