maanantai 17. joulukuuta 2012

Muistaako kukaan Hopeaharjaa?


Hopeaharja piirretty tuli joskus 90-luvun lopulla Neloselta kerran viikossa, ja katselin sen aina ennen kouluun lähtöä. Voi sitä murhetta kun yhtenä aamuna oli sähköt pois, ja telkkaria ei voinut katsoa.. Sarjan tunnari löytyy vielä youtubesta! Televisiosta tuli myös muutaman kerran näytelty elokuvaversio samasta tarinasta. Ala-asteikäisen hevoshullun suosikkiohjelmia ehdottomasti ;) Ja muistan vieläkin piirretyn version Vompatin yleisimmät vuorosanat. Tarina oli minusta silloin todella hieno, ja sopivan jännittävä.

Heti kun sain kuulla, että sarja ja elokuva perustuvat kirjaan, aloin etsiä sitä. Kirjastoissa vaan ei ollut, ja kirja oli painettu lähes kymmenen vuotta ennen minun syntymää. Sittemmin vanhempana harkitsin nostalgianälissäni kyseisen kirjan ostamista englanninkielisenä netistä, mutta postikuluineen tilaus olisi maksanut lähes kaksikymmentä euroa. Jäi sitten tilaamatta.

Tänään käväisin ihan ohimennen eräässä divarissa, ja mitä löytyikään ensimmäisestä hyllystä jota vilkaisin? Juuri tämä nimenomainen lähes kymmenen vuoden ajan haikailemani kirja, suomeksi, ja hintaa sillä oli hurjat kaksi euroa. Sattumalta samasta hyllystä tarttui mukaan myös Liinaharja, suomenhevosen taival- kirja, jossa pikaselauksen perusteella oli paljon kiinnostavan näköisiä kuvia ja tarinoita vanhoilta ajoilta, ja nykytilanteesta. Minua kiinnostaa etenkin sota-aika ja se aika kun hevosia vielä käytettiin maatalon töissä, joten tämäkin kirja oli pakko ostaa. Aikalaisten tarinat on jotenkin kiehtovaa luettavaa, samoin historiatiedot.


Mutta Hopeaharjaan palatakseni: joululoman aluksi aion heti lukaista kirjan, vaikka se lastenkirja onkin. Haluan tietää oliko se tarina oikeasti niin hyvä, kuin elokuvassa tai sarjassa, tai onko aika kenties kullannut muistot.. Ei sillä, kyseisen elokuvan tilasin Australiasta omaan hyllyyni muutama vuosi sitten, ja se tuntui edelleen oikein hienolta (jos ei oteta huomioon sitä seikkaa, että pääosassa olevaa mahtavaa oria esittää selvästi tamma). Tämä kirja on kyllä sellainen, mitä voisin ehdottomasti lukea myös omille lapsilleni, ja varmaan sen joskus vielä teenkin.

Saako itse itselle ostetun joululahjan paketoida kuusen alle?

2 kommenttia:

  1. Haa, muistan Hopeaharjan! Ittekin katselin sitä aina hullunkiilto silmissä ennen koulubussille tarpomista. :DD Muuten tubesta löytyy myös ainakin yksi Hopeaharjan jakso (muistaakseni useampikin) englanniksi. ;) Nyt vasta noita jaksoja katsoessa huomaa yhteneväisyydet Leijonakuninkaaseen ja sen, kuinka heikosti H.Harja olikaan animoitu / piirretty. :DDDD

    (täällä siis Chao päivää vain. :D)

    VastaaPoista
  2. Alkuasetelma on kieltämättä aika leijonakuningas, mutta se ja loppuu on sitten jo eri maailmasta. Ainakin leffassa ja kirjassa, sarjan loppua en muista. En vieläkään ole täysin varma kuoliko Thowra :D Animoinnista olen kyllä ihan samaa mieltä. Mutta eipä sitä heppahullu paljoa välittänyt. Heppa ku heppa! :D Oivoi niitä aikoja..

    VastaaPoista